Без военен парад и тази година

Без военен парад и тази година
A A+ A++ A

6 май, Гергьовден, е един от най-таченити празници у нас. На днешния ден почитаме свети Георги - покровител на земеделците. 6 май е и Денят на храбростта и празник на Българската армия.

За втора година традиционният военен парад в центъра на столицата няма да се проведе заради епидемиологичните мерки. Столичани обаче ще видят демонстрация на авиационна техника в небето над София.

Отбелязването на празника ще започне в 9.30 ч в столицата с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Участие в него ще вземе президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев. Почит и признателност пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде отдадена пред Паметника на незнайния воин.

Гражданите, които желаят да наблюдават мероприятието, ще имат достъп през контролно-пропускателни пунктове, организирани при ул. „Раковски“ и ул. „Оборище“, при ул. „Париж“ и ул. „Шипка“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

За 10.15 ч е планирана демонстрацията на Военновъздушните сили, които ще прелетят над столицата с хеликоптери „Кугър“, Ми-17, Ми-24 и самолети „Спартан“ и Миг-29. При тазгодишните чествания едновременно ще бъдат направени авиационни демонстрации и над авиобаза "Граф Игнатиево".

Във военното поделение в Казанлък част от 61-ва Стрямска механизирана бригада ще демонстрира военна техника на сухопътните войски.

В 12.00 часа е тържествената смяна на почетния караул пред президентството. 

На 6 май със специална програма и вход свободен е Националният военно-исторически музей в София, пише "Сега".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай