Чехия забрани износа на твърд алкохол за ЕС

Чехия забрани износа на твърд алкохол за ЕС
Миналата седмица правителството забрани продажбата на твърди спиртни напитки в самата Чехия след отравянията с метанол. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Чехия забрани износа на спиртни напитки със съдържание на алкохол над 20% в страните от Европейския съюз, след като 23-ма души в страната починаха от отравяне с нелегален алкохол, примесен с метанол.

Министърът на здравеопазването Леош Хегер наложи забраната в четвъртък по искане на ЕС, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, на които се позова БТА.

Миналата седмица правителството забрани продажбата на твърди спиртни напитки в самата Чехия след отравянията с метанол. Магазините за алкохол прибраха от рафтовете всички питиета с висок градус.

В четвъртък премиерът Петър Нечас каза, че правителството се надява скоро да вдигне забраната.

Това ще стане след като бъдат въведени нови изисквания всички спиртни напитки да се продават с етикети, указващи произхода, съдържанието и дистрибуцията им.

Междувременно в страната беше забранена и рекламата по телевизията и радиото на твърд алкохол. Нарушителите са заплашени с глоба от 2 млн. чешки крони, или близо 100 000 долара, съобщи БНТ.

Освен починалите, други 30 души са настанени в болници, повечето от тях в тежко състояние. Това е най-масовият подобен случай в Чехия за последните 30 години.

В същото време в България Агенция „Митници“ започна проверка на внесения чешки алкохол, предаде bTV.

От началото на годинаjd в България са продадени 68 тона чешки алкохол, като са внесени предимно ликьори и едва 1 тон водка. Освен това напитките са с ясен произход и платени акцизи.

Все пак Комисията за защита на потребителите е предупредена за опасния алкохол, който доведе до смъртните случаи в Чехия.

Ментетата се продават под марката „Он топ“ в наливно състояние.

В България забрана за продажбите на чешки алкохол може да бъде наложена само ако на пазара бъде открито нещо нередно.

Други страни обаче ограничиха вноса си. Полша забрани продажбата на алкохол, макар да бе установено, че петте смъртни случая от последните дни нямат връзка с чешкия алкохол.

След два дни Словакия предприе същата мярка след натравянето на четирима души.

#Чехия #ЕС #алкохол #Европейския съюз #Леош Хегер #министър на здравеопазването на Чехия #Петър Нечас #премиер на Чехия #агенция „Митници" #България #Комисията за защита на потребителите #Полша #Словакия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"