Стотици на шествие с чудотворната икона от Бачковския манастир

Стотици на шествие с чудотворната икона от Бачковския манастир
A A+ A++ A

Стотици богомолци се включиха в шествието с чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир, въпреки призивите да няма струпвания на хора. По традиция на втория ден на Великден иконата се пренася до местността Клувията над манастира, където тя е била открита преди 4 века от две овчарчета.

Вярва се, че всеки, който се докосне до нея, ще се изцери от страданията си. В последните години от манастира се изнася осветено копие на иконата, а не оригиналът, който беше реставриран и се пази строго.

"Дано Божията майка ни избави по-скоро от тази тежка пандемия!" Тези горещи молитви отправиха участниците в литийното шествие начело с игумена на Бачково епископ Сионий, пише lupa.bg.

Точно в 8 часа мъже изнесоха копието на иконата от обителта. "Оригиналът е от XI век и изисква специални грижи, не бива да излиза от храма", обясни игуменът. Дядо Сионий каза, че и копието има същата целебна сила, тъй като е осветено и е стояло до оригинала.

По принцип иконата се носи на дървена платформа, но тази година вярващите я придържаха по двама и се сменят. За пръв и жени носиха иконата на Богородица от Бачковския манастир към местността Клувията. Сега обаче поставката я нямаше, а поклонниците се редуваха двама по двама да вървят с изображението на Божията майка, за да се избегнат струпванията.

След като иконата бе изнесена от манастира от мъже по средата на 3-километровото трасе премина в ръцете на две от мирянките.

"Много се вълнувам, идвам всяка година на шествието, но за първи път хващам светинята", заяви Янка Иванова от Стара Загора. Тя пожела на всички българи здраве, късмет и благоденствие.

Още две двойки жени поеха иконата, след което тя попадна отново в ръцете на мъже. В параклиса "Покров на пресвета Богородица", който се намира на пътя към Клувията, игуменът на манастира епископ Сионий и монаси отслужиха тържествена Света литургия и поръсиха със светена вода събралите се богомолци. След края на службата миряните имаха възможност да се докоснат до иконата и я обсипаха с подаръци.

"Да се поздравим с Христовото Възкресение, да направим тази духовна молитвена лития с пречистата икона на Божията майка. Имаме дръзновението да се молим и да очакваме милост от Бога. Да се молим за здраве, за преодоляването на тази тежка пандемия, за мъдрост – да осъзнаваме дните си. На нашия народ са изключително необходими сега братолюбие, приятелство, единение и милост по между ни", призова още игуменът на Бачковския манастир.

Снимка: "Марица"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"