Президентът започва консултации за състава на Централната избирателна комисия

Президентът започва консултации за състава на Централната избирателна комисия
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев насрочи за 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщи прессекретариатът на държавния глава.

 

Покани за това са изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание.

 

Насрочването на консултации е следствие от приетите през миналата седмица изменения в Изборния кодекс, според които вотът ще бъде организиран от нова ЦИК, в която ще участват само 15 членове, предложени от шестте партии в 45-ия парламент и назначени по процедура на президента.

 

 

По-рано днес на пресконференция лидерът на най-голямата политическа сила ГЕРБ Бойко Борисов, който е и премиер в оставка, каза че партията му не е обмисляла кои ще са нейните кандидати за изборния орган, защото нямало методология какви трябва да са те. "Може да са само шампиони по шах, бокс или планинско ориентиране", иронизира Борисов, който смята, че новото правомощие на държавния глава надхвърля по авторитаризъм времената на Тодор Живков.

 

Очаква се следващите предсрочни парламентарни избори да са през юли, след като представените в избрания на 4 април парламент партии и коалиции не успяха да съставят правителство.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"