Съветник на Станишев взел 30 000 лв. в аферата „Хохегер", твърди свидетел

Съветник на Станишев взел 30 000 лв. в аферата „Хохегер", твърди свидетел
Бившият съветник на Станишев Росен Карадимов. Снимка: сп. "Мениджър"
A A+ A++ A

Съветникът на бившия премиер Сергей Станишев - Росен Карадимов през 2006 г., когато е бил консултант към Министерския съвет на граждански договор, е получил малко над 30 хил. евро по договор с австрийския лобист Петер Хохегер.

Това твърди бившата съдружничка на Карадимов - адвокат Деяна Марчева пред парламентарната комисия, която разследва договорите на кабинета"Станишев" с Хохегер за 1.5 млн.евро, предаде „Дневник".

Пред депутатите тя разказа,че познава Моника Йосифова (която има дете с лидера на БСП Сергей Станишев)от 2006 г., когато е работила с нейната компания - тогава "PR and media" ЕООД, по два договора - с Хохегер и с Министерство на финансите.

По думите на Марчева договорената сума за адвокатските услуги била 35 хил. евро. След удържане на авансов данък на 28 септември 2006 г. в сметката й фирмата на Йосифова превела 31 587 евро.

От тях Марчева задържа 1500 евро хонорар за себе си, а останалите 30 087 евро превежда по сметка на Росен Карадимов на "фиктивно основание", обясни пред депутатите Марчева.

По думите й предварителната договорка била такава - да задържи за себе си своя хонорар, а останалата сума да прехвърли на Карадимов, с когото се познавала от2002 г., а през 2007 г. основават адвокатско съдружие.

Според банково извлечение,предоставено от Марчева в комисията,посоченото "фиктивно основание"за превеждане на сумата е "заем".

Пред "Дневник", Карадимов е отказал коментар по темата, докато се запознае с документите, предоставени от Марчева.Той е заявил готовност да даде писмено съгласие пред комисията да изиска справка от Националната агенция по приходите за всички преводи, които той е получавал като физическо лице от изслушаните досега в комисията.

Марчева каза, че от 2011 г. се съди с Карадимов за датата на прекратяване на адвокатското им съдружие. То е просъществувало от2007 г. до декември 2009 г.

Депутатите от БСП Антон Кутев и Ангел Найденов обвиниха Марчева в частен финансов интерес.

Кутев съобщи, че тя е била сътрудник на депутата от ГЕРБ Петър Петров и обърна внимание, че макар да не е член на комисията, той редовно участва в нейната работа като задава въпроси и налага дневния й ред и кой да бъде поканен за изслушване.

Депутатът от ГЕРБ е заявил, че познава адвокат Марчева от 10 години. Тя се грижела за юридическите въпроси на семейството му, а му била сътрудник едва за десетина дни, тъй като имала прекалено много други ангажименти.

Ангел Найденов попита адвокат Марчева, дали има финансов интерес по дело, по което Карадимов е свидетел, а тя отказа да отговори, тъй като това не е в обхвата на комисията.

Според Найденов обаче именно финансовият интерес на Марчева е в основата на опитите да бъде злепоставен Карадимов като свидетел по въпросното дело.

"По това дело има финансов интерес и се опитват да изнудват Росен Карадимов чрез дейността на комисията.Твърдя, че Петър Петров се намира в тежък конфликт на интереси", заяви Кутев.

#Сергей Станишев #БСП #министър-председател на България #Моника Йосифова #Петер Хохегер #лобист #лобизъм #Антон Кутев #Ангел Найденов #ГЕРБ #депутати #Петър Петров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"