БСП с прогноза: На Гергьовден България ще осъмне с ново правителство и нов премиер

БСП с прогноза: На Гергьовден България ще осъмне с ново правителство и нов премиер
A A+ A++ A

Както президентът Радев вече обяви, на 5 май в 11.30 часа той ще покани Корнелия Нинова, за да ѝ връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет. Лидерът на социалистите, в изпълнение решението на НС на БСП, ще върне мандата с мотива, че няма необходимата подкрепа в този парламент. 

"Имаме позиция от трите нови партии в парламента, че няма да подкрепят БСП. Трите партии показаха липса на култура за политически диалог. Всеки е срещу всеки, не успяха да избягат от егото си и да се обединим", заяви в събота Корнелия Нинова, пише БСТВ.

С това конституционната процедура се изчерпва и мандатът на 45-ото Народно събрание приключва. В същия ден държавният глава трябва да издаде два указа.

Единият е за разпускане на парламента и за насрочване датата на предсрочните парламентарни избори. Конституцията изрично упоменава, че в този случай изборите не могат да бъдат по-късно от 5 юли. Конституцията казва: "Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното".

Така последната възможна дата за предсрочния вот е 4 юли.

Вторият указ на Радев трябва да бъде за назначаване на служебен кабинет. Това пък означава, че на Гергьовден България ще осъмне с ново правителство и нов премиер.

"При връщане на мандата - ние ще дадем шанс на президента Румен Радев да състави служебен кабинет, съставен от честни и почтени хора", подчерта Нинова на пресконференция след решението на НС на БСП.

Националният съвет на БСП взе и още едно важно решение - ако президентът се обърне към тях за кандидатури за министри и зам.-министри, тогава БСП ще свика отново колективния орган и ще реши как да постъпи. Нинова обяви, че досега не са водили такива разговори с президента.

Радев би трябвало наистина вече да е готов със служебен кабинет, както многократно го обяви досега.  Има само три дни пред имената на премиера и министрите, които е избрал, да станат публичен факт.

#БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »