Софийски храм раздава храна за Великден

Софийски храм раздава храна за Великден
A A+ A++ A

Софийски храм раздава безплатна храна за Великден. "Св. пророк Илия" в квартал "Дружба" 2 подготвя пакети с продукти за празниците. Това съобщи пред "Евроком" отец Емилиян Костадинов.

Празничните пакети включват яйца, козунак, както и продукти от първа необходимост: хляб, ориз, спагети, консерви, колбаси и други. Ще се раздават на всеки, който има нужда. "Не изискваме специални удостоверения, които да доказват, че даден човек е социално слаб - щом е при нас, има необходимост от подкрепа", пояснява отец Костадинов.

Пакетите с храна ще се раздават след службата в неделя. "Няма ограничение в броя на пакетите. Дори и нещо да не достигне, ще го купим. Няма да върнем човек, дошъл при нас, с празни ръце", уверява отецът.

Социалната кухня към църквата работи вече 20 години. Единственото й кратко прекъсване е през първите 2 месеца от пандемията - март и април 2020 г. С помощта на доброволци и на Софийска митрополия обаче кухнята бързо се изправя на крака и подновява дейността си, разказва отец Емилиян Костадинов.

При първото отхлабване на противоепидемичните мерки кухнята отново започва да работи за нуждаещите се

"Имахме дежурни екипи, които се състояха от между двама и трима души. Идваха доброволци и фирми, които искаха да ни помагат. Доброволците работеха безвъзмездно всяка събота. Заради пандемията обаче ограничихме достъпа им до кухнята. В момента в нея работят трима доброволци, които са много добре познати на всички ни", обяснява Костадинов.

Социалната кухня се крепи почти изцяло на доброволчески труд . Отделно от това получава финансова помощ от митрополията, а и лично патриарх Неофит е правил дарения за нея.

Посланието на отец Костадинов към миряните е да бъдат сплотени. "Голямата болка на духовниците е, че хората се отчуждават едни от други. Виждаме паднал човек на улицата или човек, който рови по кофите, за да се нахрани и ги подминаваме. Това не бива да се случва. Нека заедно вървим по пътя на общото си спасение, да си помагаме", завършва отец Костадинов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"