Скоро! Идва много ефективно лекарство срещу коронавируса!

Скоро! Идва много ефективно лекарство срещу коронавируса!
A A+ A++ A

„До един-два месеца ще имаме много ефективно лекарство срещу коронавирус. Няколко огромни компании хвърлят невероятни средства, за да достигнат до него. Някои от тях са много близко. Ваксината и лекарството не си пречат едно на друго. Ако имаме мощно средство, което да ползваме в болниците и до голяма степен решава проблема с тежкото протичане, то ще е от голяма полза. Вероятно това ще бъде много скъпо”, заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в ефира на Нова тв.

Той припомни, че ЕК вече води преговори за доставки на ваксини за 2022 г. Доц. Кунчев подчерта, че досега не се е случвало да има изхвърлени флакони с ваксина в нито един имунизационен пункт в страната. По време на „зелените коридори” по празниците ще има дежурни екипи от РЗИ, които да се грижат за това всички пунктове да имат препарат. В понеделник в страната ще пристигнат още ваксини, които ще бъдат разпределени веднага, обяви Кунчев.

„Достъп до ваксина имат всички, без значение дали са здравноосигурени или не. Доста хора, за моя приятна изненада, решиха да си довършат имунизацията с втора доза от ваксината на AstraZeneca”, каза той.

Здравният инспектор определи скандала и разразилото се напрежение между лични лекари и охраната на столичната РЗИ като "много неприятна картина". Той подчерта, че е имало график, който не се е спазвал.

„Ясно е, че проблем има. Това, което успяхме да направим, е програма, която да тръгне от 11 май. Тогава всеки личен лекар ще получи ден и час, в които да отиде за ваксините. Ако се окаже, че и тази електронна система не позволи въвеждането на ред, обмисляли сме и откриването на външни пунктове”, каза доц. Кунчев.

„Нищо не знаем за индийския щам. Няма сигурни и научни данни какви са характеристиките му. За да заразява 300 000 души на ден и 4 000 да умират, явно има нещо, въпреки че условията в Индия допринасят за едно такова развитие. Налагането на мерки няма да спре разпространението му, само ще го забави, както стана с нигерийския и британския щам. Когато знаем какви са особеностите му, ще осведомим колегите как да действат”, каза още Кунчев.

 

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »