„Икономист": На Европа й липсва политика за ромите

A A+ A++ A

ЕС остава без конкретни действия за интегрирането на ромите, въпреки разработената си стратегия, пише сп. „Икономист", анализирайки „ромския транзит" между Франция и Румъния.

Откакто Румъния влезе в Европейския съюз през 2007 г. между двете държави непрекъснато има транзит на ромско население, се казва в анализа на „Икономист".

По този повод френският вътрешен министър Манюел Вал беше на визита в Румъния, където двете държави трябваше да предприемат конкретни действия по интеграцията на близо 400 хил. румънски роми, емигрирали незаконно във Франция, пише изданието, цитирано от БГНЕС.

„Икономист" отбелязва, че двете страни постигнаха рамково споразумение, което дава възможност на 80 ромски семейства, които искат да се завърнат в Румъния, да получат "финансова помощ за повторна икономическа интеграция" от френските власти.

"Франция води политика на евакуиране на незаконните катуни и ескортирането им (на румънските имигранти) до границата". Така френският вътрешен министър Вал обясни разрушаването на ромските лагери от полиция, като подчерта, че подобни условия на живот са нездравословни и дори опасни, отбелязва списанието, и добавя, че румънските власти заявиха категоричната си подкрепа и дори предложиха съвместна полицейска работа при разбиването на ромските престъпни мрежи във Франция.

Въпреки това президентът Бъсеску не пропусна да отправи критика по повод скорошния коментар на Вал, в който той заяви, че "Франция не може да приюти цялата беднота в Европа". Бъсеску беше категоричен, че Румъния не прогонва ромските си граждани и ще работи за тяхното по-добро интегриране.

Според румънския премиер Виктор Понта проблемът с ромите ще бъде решен, ако малцинството получи образование, а след това и стабилна работа в страната.

Списание "Икономист" припомня, че в момента всички членки на Съюза разполагат с европейско финансиране в размер до 26.5 млрд евро, предназначено за проекти за социално включване на ромите. Държави като Румъния обаче, която има най-голямо ромско население в Европа (над 1.5 млн. души), имат проблем с достъпа до тези фондове.

Списанието също така цитира изследване на Световната банка, според което, ако страни като Румъния, България и Сърбия, където живее значително ромско население, успеят да интегрират малцинството, това ще им донесе близо 500 млн. евро годишно.

#роми #ЕС #Европейски съюз #Виктор Понта #Траян Бъсеску #Франция #Румъния #депортиране #депортация #президент на Румъния #министър-председател на Румъния #Манюел Валс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"