Загинали и пострадали на религиозния фестивал Лаг Ба-Омер

Загинали и пострадали на религиозния фестивал  Лаг Ба-Омер
A A+ A++ A

Десетки са загинали при струпване на много хора и блъсканица в израелския град Мерон, областта Галилея, по време на религиозен фестивал, съобщава Би Би Си. До този момент жертвите са 44. Десетки са ранените, някои от които - в критично състояние.

Премиерът Бенямин Нетаняху, който отиде на място, описа случилото се като "тежко бедствие".

Десетки хиляди хора са пристигнали, за да участват в най-голямото масово събитие в Израел от началото на COVID-кризата. Ортодоксални евреи правят поклонение в Мерон всяка година за годишния религиозен празник Лаг Ба-Омер, отбелязван с целодневни огньове, молитви и танци.

В града е гробницата на равин Шимон Бар Йочай - мъдрец от втори век, която се смята за едно от най-светите места в еврейския свят. Организаторите изчисляват, че в четвъртък вечерта в района са пристигнали 100 000 души. Очаква се днес да пристигнат още. В помощ на пострадалите са били използвани и шест хеликоптера.

Според свидетели всичко се е случило за секунди:

 

"Хората просто падаха, тъпчейки се. Беше катастрофа!", разказа очевидец.

Фестивалът Lag BaOmer се празнува на 18-то число на месец Iyar според еврейския лунен календар, който тази година е в периода от залез слънце на 29 април до края на 30 април. Той е в памет на края на епидемията, от която умират няколко хиляди ученици на еврейския богослов Акива, живял в началото на I и II век след н. е. По традиция по този празник се палят огньове.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници