Китай изстреля успешно основния модул на космическа станция, която ще строи

Китай изстреля успешно основния модул на космическа станция, която ще строи
A A+ A++ A

Рано тази сутрин в 06:23 ч. българско време от космодрума Уенчан излетя ракетата-носител "Лонг Марч 5B" с  основния модул на националната космическа станция на Китай.

Модулът "Тянхъ" се отдели от горната степен на ракетата около 490 секунди след началото на полета, а час по-късно разгърна слънчевите си батерии.

Днешното изстрелване бе първото от общо 11, планирани до края на 2022 година, които ще са посветени върху строежа на 66-тонната орбитална лаборатория. Китай вече готви изстрелването на товарния кораб "Тянжоу", който ще се отправи към "Тянхъ" през май, а през юни ще излети и пилотираната експедиция "Шенчжоу 12". 

Сайтът cosmos.1.bg припомня, че за да се стигне до този момент, Китай изстреля две мини-станцийки - "Тянгун 1" през 2011 г. и "Тянгун 2" през 2016. Образно казано, те могат да се нарекат "китайските Салюти", макар че тежаха само 8 тона, докато "Салют 1" е била 18-тонна.

За изстреляният днес модул "Тянхъ" тежи 22 тона, има диаметър 4.2 метра и дължина 16.6 метра. Модулът притежава жизнен отсек, способен да приюти трима астронавти за шестмесечен период от време. Впоследствие към него ще бъдат прикачени и два лабораторни модула "Уентян" и "Ментян", всеки тежащ над 20 тона.

С това китайската станция ще наподобява някогашната съветска "Мир". Вярно е, че Китай към настоящия момент се опитва да изкопира постиженията на СССР и САЩ. Големият успех на СССР в края на 80-те и в началото на 90-те години е "Мир", а големият успех на САЩ през 90-те - изстрелването и ремонтът на иконичния телескоп "Хъбъл". 

Китайците обаче ще се опитат да отстрелят с един куршум два заека. В близост до станцията ще бъде позициониран модул с телескоп, който има огледало с диаметър 2 метра - т.е. от класа на "Хъбъл". В случай на проблем телескопът ще може да се скачва със станцията и да се ремонтира от астронавтите. 

Станцията, чийто строеж бе положен днес, има експлоатационен период от 10 години, но експертите вярват, че ще този срок може да бъде удължен до 15 години и повече, стига да бъде поддържана правилно.

#Китай #космос #космическа станция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »