България ще проучва за нефт последното си „бяло петно" в Черно море

България ще проучва за нефт последното си „бяло петно" в Черно море
Министърът на икономиката Делян Добрев (вляво) със зам.-изпълнителния директор на "Газпром" Александър Медведев през август 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българското правителство обявява конкурс за проучване на нефт и придоден газ в южните части на Черно море още този октомври, обяви икономическият министър Делян Добрев.

Решението за работа по блок „Терес" в българската акватория в Черно море беше взето дни, след като на съседния на него турски блок беше открито голямо количество нефт, информира „Дневник", цитирайки в.„24 часа", който се позовава на свои източници от икономическото министерство.

Това беше последното „бяло петно" от черноморската акватория на България, заяви Добрев, цитиран от Би Ти Ви.

На север от блок „Терес" се намира блок „Хан Аспарух", където вече започна проучване за находища на природен газ и нефт от френската компания „Тотал".

В началото на септември изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Арнаудов заяви, че ако в блок „Хан Аспарух" бъдат открити залежи на "синьо гориво", всички големи играчи на газовия пазар ще се съобразяват с доставките за България.

Според него, ако се докаже наличието на промишлени количества на природен газ в черноморския шелф след четири-пет години България ще се радва на 25-30 години независимост от газови доставки.

През октомври 2011 г. беше взето решение за откриване на процедурата за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух" в Черно море.

Победител в търга стана френският петролен гигант „Тотал". Договорът е за 5 години, като за това време компанията ще инвестира над 1 млрд. лв. в проучванията.

#нефт #проучване #блок „Терес“ #Черно море #природен газ #БЕХ #Михаил Андонов #„Блок 1-21 Хан Аспарух" #Блок „Хан Аспарух" #енергийна независимост #Черно море #„Тотал" #акватория #Делян Добрев #министър на икономиката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"