ГЕРБ вече „отвръща на удара" на Холандия за Шенгенското вето

ГЕРБ вече „отвръща на удара" на Холандия за Шенгенското вето
Критика на евродепутата от ГЕРБ Илиана Иванова към Холандия заради пристанището в Ротердам представлява ответен удар срещу холандското вето за влизането на България в Шенген според партия ГЕРБ. Снимка: ilianaivanova.eu
A A+ A++ A

„Изчерпаното търпение" на българското правителство към Холандия заради ветото й върху присъединяването на България и Румъния към Шенгенското споразумение „вече се материализира", според управляващата партия ГЕРБ.

Припомняйки изявлението на външния министър Николай Младенов, че „търпението на България се е изчерпало" спрямо холандското вето за влизането на България и Румъния в Шенгенската зона, от ГЕРБ обявиха в четвъртък, че реакцията спрямо Холандия „вече се материализира на европейско равнище чрез констатации на евродепутата от ГЕРБ Илиана Иванова".

"На пристанище Ротердам липсват конкретни резултати в борбата с организираната престъпност", гласи прессъобщение, публикувано на сайта на Илиана Иванова, която е била ръководител на делегацията на бюджетната комисия на Европейския парламент, проверила известния холандски порт.

"Днес направихме проверки в най-голямата пристанищна входна артерия в Европа. Причина за този одит бяха откритите от Европейската сметна палата (ЕСП) пропуски, засечени в митническите процедури на пристанището. Според доклада на ЕСП 31% процента от транзакциите от нефинансовата извадка за 2008 г. съдържат грешки. Това води до сериозни проблеми и възможно допускане на стоки без валидни документи до пазара на ЕС," казва Иванова.

„Проверките, които направихме на място, установиха, че Холандия инвестира сериозни суми в митническия контрол със закупуване на много нови технически средства. За съжаление аз и моите колеги не получихме отговори на всички наши въпроси. Властите в Ротердам не представиха конкретна информация за постигнатите резултати в борбата с контрабандата и нелегалния внос," заявява още Илиана Иванова след одита.

Проверката е била извършена на 19 септември. Илиана Иванова е бъдещ член на Европейската сметна палата. Тя беше предложена за поста от българското правителство.

От септември 2011 г. Холандия е наложила вето върху присъединяването на България и Румъния към безвизовото Шенгенско пространство заради опасения от корупцията, организираната престъпност и нереформираната съдебна система в България.

#ЕС #Европейски съюз #Шенген #Шенгенско споразумение #Шенгенска зона #Илиана Иванова #евродепутат #Европейска сметна палата #одит #Ротердам #Холандия #Румъния #вето #Николай Младенов #министър на външните работи #ЕП #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"