Жертвите на войната в Сирия надхвърлиха 29 000 души

Жертвите на войната в Сирия надхвърлиха 29 000 души
Разрушения в сирийския град Алепо, причинени от бомбардировки от страна на режима, на 1 септември 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Най-малко 110 цивилни граждани са убити или ранени при експлозия на бензиностанция в северната сирийска провинция Рака в четвъртък.

С това общият брой на загиналите от началото на гражданската война в страната, започнала по време на т. нар. „Арабска пролет" на 2011 г. , става 29 000 души, според сирийската опозиционна групировка „Обсерватория за човешки права", предадоха АФП и БГНЕС.

Според активистите на Обсерваторията в района причина за тежкия взрив е въздушна бомбардировка.

Въоръжените боеве между противниците на сирийския режим и президента Башар ал-Асад бяха многократно осъждани от Международната общност. Това ще бъде и една от централните теми по време на общото събрание на ООН, което ще се проведе в дните между 25 и 29 септември.

По време на събранието специалният пратеник на Организацията и на Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими ще информира Съвета за сигурност за неотдавнашните си срещи в Дамаск.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар Ал-Асад като част от т.нар. „Арабска пролет".

#Сирия #ООН #жертви #взрив #сигурснот #Съвет за сигурност на ООН #Общо събрание на ООН #Башар ал-Асад #гражданска война #Арабска пролет #бунтовници #Алепо #Дамаск #Дераа #президент на Сирия #Рака

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници