Борисов „изпрати“ Дончев да се консултира с Брюксел, за да внесем бързо Плана за възстановяване

Борисов „изпрати“ Дончев да се консултира с Брюксел, за да внесем бързо Плана за възстановяване
МС
A A+ A++ A

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че е възложил на Томислав Дончев да започне консултациите със службите на ЕК за окончателното изпращане на Плана за възстановяване и устойчивост, съобщава БНТ.

Борисов връчи Плана за възстановяване на Дончев.

"Тази сутрин имахме почти един час разговори с ЕК, последният вариант е изпратен на 20 април. Започва предварителна проверка, която ще удостовери дали Планът съответства на 11 критерии. Когато тя приключи, Планът предстои да бъде одобрен от ЕК и от съвета", обясни Дончев.

Удължава се срокът на извънредната епидемична обстановка у нас до края на месец май. За това Борисов предупреди още вчера.

Костадин Ангелов заяви, че България излиза успешно от третата вълна на COVID-19. Това е огромен успех, имаме тенденция за намаляване на хоспитализираните, починалите и новозаразените. Ваксинационният процес върви с изключително добри темпове, ситуацията е изключително добре контролирана на национално ниво. Още днес ще пуснем заповедта, с която ще осигурим трите начина за влизане в държавата, за да улесним туроператорите.

Кирил Ананиев заяви, че са одобрени допълнителни средства, 83 млн. лева за допълнително възнаграждение от 1000 лв. на медицинския персонал. 23 млн. са за персонала в структурите на МЗ на първа линия. Останалите 60 млн. са за останалите медици на първа линия. Ананиев определи като неистина казаното от президента Радев, който обвини правителството в оставка, че не е направило актуализация на бюджета. Всички разходи са финансови осигурени, разходите с COVID-19 за бизнеса и семействата са осигурени за май и юни. През следващата седмица с министър Сачева ще внесем проект на постановление, с което ще бъдат одобрени 240 млн. лева за подкрепа на семействата и бизнеса.

На фона на цялата безотговорност, при 165 души антигерб, антипатриоти, нямат кворум. Напомням им, че кворумът е задължение на управляващите, които с единодушие си избраха председатели на комисии, коментира Бойко Борисов.

"Вкараха ни в тежка политическа криза, затова Радев потърква ръце, защото служебното правителство ще остане докато той каже", допълни Борисов.

 

#Бойко Борисов #Томислав Дончев #план за възстановяване #ЕК #консултации #коронавирус #трета вълна #Костадин Ангелов #Красимир Вълчев #политическа криза #извънредна епидемична обстановка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »