Еврокомисар Крус: Половината българи живеят без интернет

Еврокомисар Крус: Половината българи живеят без интернет
Еврокомисар Крус (вдясно) заедно с министъра на транспорта Московски по време на конференция в София, озаглавена "Цифровата програма на Европа 2012: Реалност или все още предизвикателство?" Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Половината от българите никога не са използвали интернет през живота си, обяви в София зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по информационните технологии Нели Крус.

Според Крус, цитирана от Money.bg, ако българските инертнет потребители са с 10% повече, това би могло да увеличи БВП на страната ни с 1-1.5%.

Еврокомисарят подчерта, че в момента Съюзът се нуждае от 7 милиона експерти в областта на високите технологии и че съвсем скоро ИТ-познанията ще бъдат водещи в почти всички работни сфери.

В четвъртък Нели Крус присъства на конференция, проведена в столичния хотел „Шератон", която беше посветена на високите технологии в Европа.

Заедно с нея там бяха и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, както и земеделският министър Мирослав Найденов.

В момента именно земеделското министерсто работи по проект за развитието на широколентов интернет в селските райони.

Според министър Найденов, достъпът до световната мрежа ще задържи младите хора дори и в тези региони на страната, като това ще им помогне да развият собствен бизнес.

На събитието е бил представен и новият проект на Европейската комисия. Целта на „E-call" е всеки автомобил да бъде оборудвам с устройство, което в случай на авария или катастрофа известява спешния телефон 112.

Очаква се от 2015 г. всеки евопейски автомобил да разполага с такова устройство, коментира зам.-вътрешният министър Валентин Георгиев, който също присъства на конференцията.

За съжаление обаче в Бългия все още не се придвижда закупуването на новото устройство, което струва само 50 евро, посочи министър Московски.

Представители на държавния и частен сектор от 12 държави в Югоизточна Европа взеха участие в продения форума. Неговата основна цел е да насърчи обмена на опит и добри практики при прилагането на Цифровата програма за Европа 2012 на регионално ниво.

"Учене чрез електронно образование" е мотото, под което ще върви подготовката на младите хора и възможностите за европейско финансиране, за да бъде постигнат бърз интернет в училищата, които се намират в отдалечените райони на държавите.

По време на посещението си в България еврокомисар Крус да има срещи с президента Росен Плевнелиев и с премиера Бойко Борисов.

#интернет #ЕС #еврокомисар #ЕК #Европейска комисия #технологии #ИТ #Нели Крус #Мирослав Найденов #Ивайло Московски #интернет потребители #Министър на транспорта #министър на земеделието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"