Туроператор: Туристическият сезон няма да го бъде, защото държавата само говори, а не действа

Туроператор: Туристическият сезон няма да го бъде, защото държавата само говори, а не действа
A A+ A++ A

Другите държави не коментират толкова, а действат за разлика от нас. Затова няма как да се случи туристическият сезон в България. Това коментира пред колегите от „Флагман“ Иван Кирязов – представител на един от основните туроператори у нас за пазар Източна Европа.

Мнението му е по повод заявките от страна на правителството в оставка от дома на премиера Бойко Борисов тази сутрин за предстоящия летен туристически сезон.

„Все още чакаме прословутия протокол за влизане на чужденците. Коментираше се усилено. Вчера се каза, че ще бъде на сайта на Министерството на здравеопазването като заповед. Чакаме да се уточнят тези видове антигенни тестове, с които също ще се влиза“, обясни Иван Кирязов.

По повод заявените от здравния министър три начина за влизане у нас, г-н Кирязов каза: „Чакаме официално да се появи тази информация - качена на сайта, за да я разпратим на всички наши партньори. Те официално да знаят вече как се влиза в България. Чакаме Министерството на туризма да започне една добра рекламна кампания за България като безопасна туристическа дестинация. Имаме актив от миналата година – през сезона нямахме никакви заразени. Въобще да се започне реклама на България като туристическа дестинация – това, което конкурентите правят – Гърция, Турция, Кипър, Хърватия. Няма абсолютно никаква реклама, а без реклама няма как да се случат нещата. Чакаме да се уточнят исканията, които ние бяхме изпратили, тъй като, знаете, някои от държавите при връщането на туристи също искат тестове и бяхме поставили въпроса, евентуално, тестовете за връщане държавата да ги поема безплатно. Когато имаме семейства и родителите направят тестове, децата да не правят. Ето всички тези детайли трябва да се уточнят, за да можем да направим наистина някаква крачка за реално стартиране на сезона.“

По повод обявената от правителството дата 1 май за начало на туристическия сезон, Иван Кирязов пита: Да, но какво от това?! Елате в Слънчев бряг, Несебър – все едно е 1 март или 1 април. Нищо не се променя от тази дата. Няма заявки. Резервациите са много слаби. Въобще за ръст не можем да говорим. И нещата са в друга реалност.“

Г-н Кирязов добави: „Виждате, че ние нямаме разговори за взаимни протоколи между най-търсените пазари, които влизат – това са Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Русия, Украйна, Беларус. Там трябва да се започнат разговори с техните компетентни органи в сферата на туризма. Взаимни протоколи да се подпишат. Трябва да има решение и за зелените коридори за пътуване на автобусите на туристите. Има много неща, които другите държави ги решават. Ето, примерно в Кипър децата до 16 г. влизат без тестове, но това е обявено. Ние браншът тепърва този въпрос го поставяме. Той трябва да се мисли, да се решава. Другите стартираха рекламата, ние тепърва питаме какво става с рекламата. Просто, както казах в едно интервю, не с крачки, а с обиколки изоставаме в сравнение с останалите конкуренти на туристическия пазар. И който съумее да направи тези неща, ще разчита на един сравнително добър сезон в тази ситуация. За съжаление, ние не сме сред тези държави.“

Според Иван Кирязов нивото на резервациите било „изключително слабо“.

„Ние отработихме въпроса за петгодишни туристически визи, макар че се коментираше това от март, април, от външния министър, бранша. Всички въпроси ние и компетентните институции много активно ги коментираме, но докато не започнат конкретно да се реализират в заповеди, стъпки и решения, оставаме в сферата на коментарите. Другите държави не коментират толкова, а действат. Ето това е разликата. А ние сме в сферата на разговорите, на коментарите при отсъствие на реални стъпки и решения. И няма как да се случи туристическият сезон. Няма кой да ни го направи туристическия сезон, освен нас. И затова имаме анулиране на чартъри, програми, резервации и нещата вървят в тази посока, за съжаление. Хората от бранша и всички останали, заети в туризма, са най-потърпевши. Уверен съм, че определени чиновници в министерствата по тези теми въобще даже не се вълнуват, защото контактуваме постоянно“, коментира г-н Кирязов.

По думите му петгодишните туристически визи вече трябвало да са факт.

„С визи влизат Беларус и Русия – хората да знаят, че ги има тези визи, да отворим консулствата, да почнем да ги поставяме; нужна е активна реклама като безопасна туристическа дестинация, за да разчитаме нещо да се случи. Така няма как да се случат нещата. Звуча песимистично, но аз от реалностите не мога да избягам“, добави Иван Кирязов.

„Абсолютно никаква активност няма на нашите консулства и дипломатически мисии да участват в рекламата на България като туристическа дестинация. Министрите на туризма на другите държави, като Гърция и Турция, обикалят всички европейски държави. Консулствата и посолствата правят пресконференции. Всичкото това те го правят. А ние нямаме никаква съпричастност на външно министерство и нашите консулства и посолства към туризма и туристическия бизнес в България – заявявам го най-официално“, заключи представителят на туроператорския бизнес.

#туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »