По-малко българи в чужбина, повече чужденци у нас през март

По-малко българи в чужбина, повече чужденци у нас през март
Pixabay
A A+ A++ A

През март 2021 година има слабо нарастване на пътуванията на български граждани в чужбина, но в същото време се запазва тенденцията на понижаване на посещенията на чужденци в България, показват последни данни на Националният статистически институт (НСИ), предаде БНР.

Пътуванията на български граждани в чужбина през март тази година са 251,5 хиляди, или с 9% над регистрираните прези март 2020 г., когато за първи път беше въведено извънредно положение в страната във връзка с коронавирусната пандемия. Спрямо достигнато през април 2020 г. дъно от едва 75,3 хиляди пътуванията се увеличават над три пъти.

В същото време нашата страна е посетена през март от 287,9 хиляди чужденци, или с 8% по-малко спрямо март 2020 г., като техният брой също е над три пъти по-висок спрямо дъно през април 2020г. от едва 81,2 хиляди чуждестранни посетители, показват данните на НСИ.

Като цяло данните показват, че пътникопотокът от и към България все още е далеч под неговите нива от преди коронавирусната пандемия.

Срив на годишна база продължава да бъде регистриран при посещенията на чужденци в България за "почивка и екскурзия", където спадът е с 56,8% на годишна база, докато тези с "други" цели (включително гостувания и транзитни преминавания) и със "служебна" цел се повишават съответно с 13,3% и с 1,4%. Транзитните преминавания през страната са 58,2%, или 167,4 хиляди от всички посещения на чужденци в България, показват още данните на НСИ.

От общия брой чужденци, посетили България през март 2021 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 37,5% и е с 30,5% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година.

Посещенията на граждани от групата "Други европейски страни" пък нарастват на годишна база през март с 15,4 на сто.

През март 2021 г. относителният дял на посещенията на чужденци у нас е както следва: с други цели - 66,0%, със служебна цел - 21,3% и едва 12,7% с цел почивка и екскурзия.

#пандемия #пътувания #НСИ #чужденци #българи #туризъм #екскурзии #работа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »