Борисов: Ще удължим извънредната епидемична обстановка (ВИДЕО)

Борисов: Ще удължим извънредната епидемична обстановка (ВИДЕО)
Facebook/Бойко Борисов
A A+ A++ A

"На Министерски съвет ще приемем удължаване на пандемичната обстановка. Продължаваме да мислим отговорно, въпреки мотаенето на президента с даването на мандата". Това каза премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов във видео във Facebook, предаде Нова телевизия.

"Времето си лети, мина един месец от изборите и дойде 1 май", каза още Борисов.

По думите му хотелите, ресторантите, нощните заведение и туроператорските фирми искат да знаят как ще мине този сезон.

В готовност сме да започнем летния туристически сезон, каза вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова.

"Министерство на туризма прие единни правила, които ще важат за всички места за хранене и настаняване, за всички заведения, в това число предложението на Министерство на туризма за начините за влизане в страната и практиките, които получихме са съгласувани със здравните власти", каза Николова.

"Много благодаря на проф. д-р Костадин Ангелов за изключителния диалог. В готовност сме да предтсавим протокола за влизане в страната и той ще бъде съгласуван със здравните власти и със здравния главен държавен инспектор", допълни още тя.

Ще пуснем заповед в страната да се влиза по три възможни начина след като удължим извънредната епидемична обстановка. По думите му първият начин е с ваксинационен сертификат, вторият начин е влизане с отрицаталене PCR тест, влизане с антигенен тест и третият с документ за преболедуване през последните 6 месеца.

"Това, което искам да кажа, че ние проведохме преди повече от месец и половина среща с вас, на която поехме два ангажимента. Първият беше от началото на месец май най-късно да направим правила за влизане в страната такива, че да бъдат конкурентни на съседните наши държави с оглед са спасим българския туризъм и тази година да имаме един по-добър сезон, който да бъде добре за цялата държава", допълни министър Ангелов.

"Вторият ангтажимент, който поехме към туристическия бранш, беше от началото на месец май да стартираме ваксинацията на всички, които работят в сферата на туризма, които бъдат подадени по списък, който е в Министерство на туризма. Вече стартирахме с представители на област Варна, подготвяме област Бургас. Всички, които са подали заявления да бъдат ваксинирани, ще бъдат ваксинирани от началото на месец май, за да може спокойно да работят в хотелите и по Черноморието, и в страната", изтъкна още Ангелов.

"Всички ангажименти, които поехме към туризма, сме ги изпълнили. Надявам хората, които идват в страната да се чувстват добре и безопасно", добави още той.



#Бойко Борисов #извънредна епидемична обстановка #туризъм #летен сезон #Костадин Ангелов #Марияна Николова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »