Пандемията в развитие: Перу задължи гражданите си да носят по две маски

Пандемията в развитие: Перу задължи гражданите си да носят по две маски
A A+ A++ A

В поне 156 от 207 страни и територии по света, където се прави ваксинация срещу Covid-19, се използва препаратът на "АстраЗенека".

Така той се превръща в най-разпространеният в световен мащаб, съобщава Франс прес. Следват ваксините на "Пфайзер/Бионтех", "Модерна", "Синофарм", "Спутник V", и на последно място е китайската "Синовак"..

Над един милиард дози ваксини са разпределени вече в 207-те държави и територии, като повече от половината са получени от САЩ, Китай и Индия.

Като дял от населението - най-много са ваксинираните в Израел - близо 60% .

Заради рекордните увеличения на заразените в Индия от понеделник Германия няма да допуска на своя територия пътници от тази страна с изключение на германски граждани, на които ще бъде налагана 14-дневна карантина.

Перу нареди задължително да се носят по две маски в магазини и други места с много хора след рязко покачване на заразените и починалите от COVID-19, информира БТА.

Мярката влиза в сила от утре.

"Използването на двойна маска е задължително за влизане в заведения, където има риск от струпване на хора, като търговски центрове, галерии, супермаркети, складове и аптеки", се казва в публикувана вчера наредба.

Тази мярка се прибавя към задължителното носене на прозрачен шлем в същите заведения, което правителството въведе в понеделник.

Изпълняващият длъжността президент Франсиско Сагасти заяви в четвъртък, че Перу е насред втора вълна от пандемията от новия коронавирус и нареди да се раздадат безплатно маски на населението.

От април вече се въвежда неделна карантина в Лима и в 41 от 196-те провинции на Перу.

До момента в страната има 1,7 милион заразени с COVID-19  и 59 440 починали.

Започналата на 9 февруари ваксинационна кампания напредва бавно поради липса на дози. По данни на здравното министерство към 22 април 559 000 души са получили и двете дози ваксина, което е 1,7 процент от 33-те милиона жители на Перу.

#коронавирус #ваксина #маски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »