Яне Янев и Христо Бисеров начело на комисия за „корупционни сделки“

Яне Янев и Христо Бисеров начело на комисия за „корупционни сделки“
Яне Янев пак оглавява антикорупционна комисия в парламента, след като бе начело на такава през 2009 г., преди да се разпадне парламентарната му група. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на РЗС Яне Янев оглави временната комисия за проучване на корупционните сделки от миналото, създаването на която сам предложи.

Така Янев ще си възвърне частично функцията, след като в началото на мандата на ГЕРБ беше председател на Постоянната комисия за борба корупцията и конфликта на интереси - пост, който загуби, след като групата му се разпадна, пише „Дневник“.

За зам.-председател на звеното, което ще разследва големите корупционни скандали на прехода, беше избран Христо Бисеров от ДПС.

Според БСП и ДПС парламентът се превръща в Конвент, а същата работа могат да свършат други институции; те смятат, че целта на комисията е разчистване на сметките с политическия противник преди изборите.

От управляващата партия казаха, че нямат никакви притеснения комисията да разследва всякакви случаи на корупция, но не подкрепиха искането на БСП звеното да се занимава със случаи до 15 септември 2012 г.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан коментира, че целта на комисията е да разпери параван и да скрие провалите на правителството. Според него неслучайно тя се предлага в момент, в който управлението навлиза в тежка криза.

Корнелия Нинова от БСП посочи, че целта не е справедливостта и истината, а окепазяване и съсипване на имиджа на политическия опонент в предизборна ситуация.

Лидерът на левицата Сергей Станишев коментира, че след като идеята за такава комисия се появява в края на мандата, това означавало, че за 3 години всички институции – МВР, прокуратурата, парламентарната комисия за борба с корупцията, не са свършили нищо.

„Как да имаме доверие в хора, които допреди една година ни говореха, че най-големите смешници, крадци и лъжци, които може да има на този свят, сега управляват България, а днес ни казват, а днес ни предлагат такава комисия“, попита Станишев, намеквайки за променената позиция на РЗС, цитиран от „Дневник“.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров сподели пред колегите си, че винаги когато се говори за корупция, се сеща за Яне Янев.

„Убеден съм както в мъжкия характер на Янев, така и в неговата твърдост, неприкосновеност и решимост да се справи с корупцията“, каза Сидеров.

Добави, че силно се надява звеното да започне час по скоро работа и да разследва премиера Бойко Борисов. Той цитира изявление на Янев от 19 юни 2011 г. на конгреса на РЗС, когато той прикани министър-председателя да каже дали е съучастник в убийства.

„Нашият премиер е единственият в ЕС, чиято биография е забулена в тайнственост, истината за него трябва да излезе наяве, колкото и болезнена да е тя“, каза Сидеров, като цитира Янев и настоя бъдещата комисия да се занимава с тези въпроси.

ГЕРБ ще има шестима представители в новия орган – Красимир Ципов, Димитър Лазаров, Димитър Бойчев, Румен Иванов, Пламен Нунев и Златко Тодоров.

От БСП в комисията влизат Мая Манолова и Атанас Мерджанов. Освен Бисеров друг представител на ДПС е Рамадан Аталай.

От „Атака“ беше избран като член председателят й Волен Сидеров, който беше отхвърлен от мнозинството за председател и зам.-председател на звеното. От десницата, които подкрепиха създаването на комисията, не излъчиха засега свой представител.

#Яне Янев #РЗС #ГЕРБ #БСП #ДПС #Атака #корупция #Христо Бисеров #Волен Сидеров #Сергей Станишев #депутати #парламентарна комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"