Христо Иванов: Мнозинство за дълбока промяна май няма да има, за правителство – може и да се намери

Христо Иванов: Мнозинство за дълбока промяна май няма да има, за правителство – може и да се намери
Да, България
A A+ A++ A

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов призова след връчването на втория мандат да се направи усилие да се съствав “управление на промяната” и заяви готовността на коалицията да подкрепи такъв опит на “Има такъв народ”. Той обаче посочи, че въпросът е не да бъде съставен кабинет на всяка цена, а такъв, който може да донесе дълбоки реформи. 

“Нашето убеждение е, че правителство е необходимо. Въпросът е да не е какво да е правителство, а правителство на промяната. И трябва, колкото и да е трудна парламентарната аритметика, да опитаме, но мандатът отива при “Има такъв народ”, колегите трябва да предложат концепцията за това”, каза Иванов в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ 1. 

Той изтъкна, че на страната е необходимо правителство, което да реализира дълбока промяна, но предупреди, че такова може и да не се реализира. По думите му може да се получи супер мнозинство за оставане в парламента, “защото невидимата коалиция на оставащите - които не искат да се върви на избори, е доста голяма”. “Мнозинство за избор на кабинет може и да се намери, мнозинство за дълбока промяна обаче изглежда да няма”, каза председателят на парламентарната група на “Демократична България” като посочи, че шестте парламентарни дни досега показаха това. 

Иванов посочи, че мнозинството от хората, които гласуваха за промяна, възложиха реализирането ѝ на партията на Слави Трифонов. Разположението на силите в 45-ото Народно събрание обаче показва, че ще е много трудно да се гласува за дълбоките промени, защото партиите на протеста нямат мнозинство.

“Видяхме как, когато стана дума за Иван Гешев, системните партии си спомниха за своите ангажименти неясни към прокуратурата и се изправиха в една фаланга да го защитават”, каза Христо Иванов, припомняйки гласуването за изслушванията на главния прокурор от парламента. 

На въпрос за евентуални нови парламентарни избори, той каза, че тогава големият въпрос няма да е на кого да бъде възложено свалянето на ГЕРБ, а какво да се прави занапред. “Възможно е да се наложи да бъде попитан избирателят каква промяна е необходима, на кого да се възложи обществената поръчка за ремонта на държавата”, каза Христо Иванов.

Попитан за комисията “Росенец”, която Иванов обяви, че ще поиска, а ГЕРБ изпреварващо събраха подписи и също внесоха свое предложение, съпредседателят на коалицията нарече този ход цинична парламентарна маневра.

“Страшно много лъжи говорят то ГЕРБ. Борисов се появи вчера и за да прикрие факта, че неговите министри се изпокриха от парламентарен контрол, започна да лъже как били качени депутатските заплати - абсолютна лъжа, как ние сме викали съдиите в парламента – абсолютно нагла, мазна лъжа, как ние нямало повече да отидем на Росенец. Росенец се появява не като популистка тема, а като илюстрация на фундаменталния проблем в България - че има едни хора, които са над закона, които институциите ги обслужват, все едно им носят ибрици, И затова толкова ги е страх и ГЕРБ, и ДПС от темата за Росенец”, каза Иванов.

“ГЕРБ избързаха половин час, но изостанаха фатално. Защото, ако сте искали да се занимавате с Росенец, имахте една година в миналия парламент. Защо от ГЕРБ не направиха такава комисия? Тези хора абсолютно не разбират защо страната иска да се отърве от тяхното управление”, заяви Христо Иванов. 

На въпрос за изборното законодателство той посочи, че формациите в парламента са се обединили около разбирането, че има нужда от определени промени, които трябва да се направят бързо, в случай че скоро има нови избори, за да има модерен и заслужаващ доверие процес на провеждане на изборите. За други от необходимите промени обаче е необходимо повече време, за да бъдат въведени.

 

#Христо Иванов #правителство #мнозинство #промяна #Има такъв народ #Демократична България #Иван Гешев #Росенец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"