Събраха подписи за създаване на парламентарна комисия за разследване на полицейското насилие на протестите

Събраха подписи за създаване на парламентарна комисия за разследване на полицейското насилие на протестите
Изправи се.БГ
A A+ A++ A

Парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ събра 59 при необходими 48 подписа за внасяне на решение за създаване на Комисия за разследване на полицейското насилие срещу протестиращите на 10 юли 2020 г. и 2 септември 2020 г.

Вчера зам.-председателят на „Изправи се! Мутри вън!“ Николай Хаджигенов обяви внасянето на проект на решение за създаване на комисията.

Според внесеното проекторешение комисията ще разследва фактите и обстоятелствата при използването на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР срещу протестиращите.

Вносителите припомнят, че на 10 юли 2020 г. и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани са използвани насилие и репресия. Бяха задържани десетки граждани и журналисти, използван бе безогледно сълзотворен газ срещу журналисти, възрастни хора, жени и деца, допълват те.

В мотивите вносителите подчертават, че във връзка с упражненото насилие са укрити доказателства за извършените нарушения на закона от страна на служителите на МВР. Извършващите проверката институции действаха като съучастници и прикриваха извършените деяния, категорични са от парламентарната група.



Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »