Климатологът Рачев: Скоро живакът скача драстично

Климатологът Рачев: Скоро живакът скача драстично
A A+ A++ A

Oчаква ни топло и хубаво време, в събота ще превали, но от неделя може да се говори за температури до и над 20 градуса. Това каза климатологът проф. Георги Рачев пред bTV. Аномални температури до минус 8 градуса имаше на Балканите, както и в Украйна, Австрия и Италия, добави той. В сряда, четвъртък и петък се очаква да се повишат температурите и да има повече слънце у нас.

Облачно и дъждовно ще е в събота - на Лазаровден. Студен въздух от северозапад ще понижи температурите, като максималните няма да превишават 12-17 градуса. Преваляванията ще са по-значителни в Южна и Източна България, а над 1400 метра надморска височина ще вали сняг. Прогнозата за Цветница е оптимистична заради очакваното разкъсване на облаците. На 26 и 27 април температурите ще тръгнат нагоре и ще са близки до обичайните.

В средата на седмицата обаче предстои ново захлаждане с валежи, които ще ни напомнят, че април е капризен месец, каза още Симеон Матев. Към този момент началото на празничния период около Великден ще започне със сравнително топло време с максимални температури между 17 и 22 градуса, с разкъсана облачност и с по-голяма вероятност за кратки валежи на 1 май. Има малка вероятност за застудяване и чести превалявания около 2-3 май, а последният от поредицата почивни дни (4 май) се предвижда да е слънчев и топъл. Този сценарий е предварителен и най-вероятно с приближаването на празничните дни ще претърпи промени, уточни климатологът.

Според първоначалните прогнози температурите през май ще са около и малко над средните. Очакваните количества валежи ще са близки до нормата. Заради дебелия сняг по планините от Министерството на околната среда и водите осъществяват контролирано изпускане на язовирите, чиито водосбори са във високопланинските части на страната

Много слънчево ще е за Цветница в неделя, а понеделник ще започне с по-малко валежи и високи температури, добави климатологът.

#Георги Рачев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »