Пандемията в развитие: ЕС ще получи подълнително 100 милиона дози от ваксината на Pfizer

Пандемията в развитие: ЕС ще получи подълнително 100 милиона дози от ваксината на Pfizer
A A+ A++ A

Европейският съюз се възползва от опцията (възможността) да придобие допълнително 100 милиона дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите BioNTech и Pfizer, съобщиха в понеделник двете компании в понеделник.

Така общият брой на дозите, които двете компании ще доставят тази година, достига 600 милиона, покривайки две трети от населението на ЕС, се казва още в изявление.

"Оставаме ангажирани да действаме възможно най-бързо и безопасно, за да доставим тази ваксина на повече хора в Европа, тъй като смъртоносният вирус продължава да опустошава целия континент“, заяви изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла.

"Към днешна дата изпълнихме всички наши ангажименти за доставка към Европейската комисия и планираме да доставим 250 милиона дози за ЕС през второто тримесечие, което е четирикратно увеличение на договореното количество за първото тримесечие", посочи той.

От понеделник - 19 април, Гърция премахва задължителната досега седемдневна карантина за пристигащи пътници от Европа, съобщи икономическият съветник на премиера Алексис Пателис.

Влизане в Гърция се допуска със сертификат за имунизация или отрицателен PCR тест.

Избирателно на граничните пунктове се извършва бърз тест за коронавирус на влизащите в страната, допълват информацията здравните власти.

Също от понеделник за международни полети се отварят и летищата по островите.

Официално началото на туристическия сезон е 14 май, но властите в Гърция преминават към премахване на някои ограничения, предимно за туристи, които искат да посетят страната за Великден.

Министърът на туризма Харис Теохарис съобщи, че гръцките гранични власти признават сертификати за имунизиране и с ваксини, които не се прилагат в Европа.

Засега правителството не съобщава дали се  обсъжда отваряне на всички гранични пунктове с България, като единственият сухопътен вход остава „Кулата-Промахон“.

От понеделник всички пълнолетни граждани на Съединените щати вече получават правото да поискат да се ваксинират срещу Covid-19, което означава, че крайният срок от 19 април, определен от администрацията на президента Джо Байдън, е спазен успешно.

Федералните щати, които днес приключиха успешно този списък, бяха Върмонт, Ню Джърси, Орегон, Хавай, Род Айлънд и Масачузетс.

Според "Ню Йорк Таймс" САЩ са увеличили дневния брой на хората, които са били имунизирали срещу заразна болест, до около 3,2 милиона.

Данните разкриват, че над 50% от 210-милионното население на страната са получили поне една доза ваксина, докато близо една трета от американците вече са напълно ваксинирани. Ако кампанията за имунизация продължи с този темп, повече от 70% от цялото американско население ще бъде ваксинирано до средата на юни.

#ЕС #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"