Русия взе решение да се откаже от Международната космическа станция и да изгради своя орбитална структура

Русия взе решение да се откаже от Международната космическа станция и да изгради своя орбитална структура
A A+ A++ A

Важна "космична" новина долетя от Русия. Най-голямата по площ и една от най-важните страни в космическите изследвания и иновации ще напусне Междунадорната космическа станция. Това ще се случи след 4 години, когато Русия планира да създаде нова орбитална станция. "Честно е да предупредим международните си партньори за нашите решения в тази насока", обясни вестта вицепремиерът Юрий Борисов. Съдбовното решение за отделянето на федерацията от МКС е взето на 12 април, Денят на космонавтиката, съвмествно с президента Владимир Путин.

"Русия планира да създаде собствена национална космическа станция. МКС е сериозно остаряла и правителството предлага предварително да разговаря с чуждестранните партньори", каза Борисов.

На свой ред ръководителят на Руската академия на науките Александър Сергеев на заседание на президиума на академията заяви, че очаква началото на финансирането за създаването на руска орбитална станция.

Необходимостта от създаване на нова станция, поради технически проблеми на руския сегмент на МКС, беше обявена от директора на полета на руския сегмент на МКС Владимир Соловьов. В руския сегмент на МКС бяха открити пукнатини, през които излиза въздух. Те са запечатани, но малък теч продължава.

След 2025 г. Соловьов прогнозира лавинообразен провал на множество елементи на МКС и оценява разходите на Русия за МКС на 10-15 милиарда рубли. Соловьов призова Кримъл да преразгледа момента на по-нататъшното участие на Русия в проекта на МКС и да се съсредоточи върху изпълнението на програмата за националната орбитална станция.

През октомври Соловьов разкри облика на нова руска орбитална станция. Предвижда се тя да включва поне пет модула: основен модул; целеви производствен модул; модул за материална поддръжка (склад); платформен модул за сглобяване, изстрелване, приемане и обслужване на космически кораби; търговски модул за настаняване на четирима туристи с два големи илюминатора.

Станцията е модулна, всеки един елемент ще може да бъде подменян. Тя ще бъде по-голяма от "Мир" по размер, ще лети в орбита с надморска височина от 400 километра и наклон от 98 градуса.

В проекта за Международната космическа станция участват 15 члена, от които пет са основните: Русия, САЩ, Канада, Япония и Европейската космическа агенция. Изграждането на станцията започва през 1998 г., а е "обитаема" от 2000 г.

#Международна космическа станция #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »