US разузнаването няма да е изненадано, ако се окаже, че COVID-19 е лабораторно творение

US разузнаването няма да е изненадано, ако се окаже, че COVID-19 е лабораторно творение
A A+ A++ A

Американското разузнаване не изключва възможността инцидент да се е случил в китайска лаборатория като обяснение за началото на епидемията от коронавирус в Ухан, Китай, съобщиха вчера служители.

"Разузнавателната общност не знае точно къде, кога и как за първи път е бил предаден вирусът", заяви директорът на разузнаването Аврил Хайнс пред комисията на Сената.

Тя говори за две възможни теории, които биха могли да обяснят произхода на коронавируса: човешки контакт със заразени животни или лабораторен инцидент.

Хайнс добави, че те работят по този въпрос и събират информация, за да изяснят произхода на пандемията.

"Правим всичко възможно и използваме всички ресурси, с които разполагаме, за да хвърлим светлина върху това", каза директорът на ЦРУ Уилям Барнс.

"Но това, което е ясно за нас и нашите експерти, е, че китайските лидери не бяха напълно честни или прозрачни в сътрудничеството си със Световната здравна организация (СЗО)", каза той.

В доклад, публикуван в края на март, експертите на СЗО определят като „изключително невероятна“ теорията, че вирусът идва от Института по вирусология в Ухан, града, където SARS-CoV-2 се появява за първи път в края на 2019 г.

Но генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрежесус призова разследването да продължи още няколко дни.

Тезата, че вирусът е излязъл от лабораторията, е подкрепена от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, докато Китай винаги е отричал тази възможност.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »