Недостиг на лекарства срещу тромбози в аптеките

Недостиг на лекарства срещу тромбози в аптеките
Булфото
A A+ A++ A

Има недостиг на някои лекарства срещу тромбози в аптечната мрежа. За това сигнализират зрители на "По света и у нас". Проверка на БНТ на няколко места в страната показа, че има аптеки, в които хепарини наистина липсват. Сигнали за недостиг на хепарини получават и в Националната пациентска организация. От здравното министерство заявиха за "По света и у нас", че в страната са налични количества, задоволяващи настоящото потребление на лекарствените продукти, както от страна на болниците, така и на свободния пазар.

В столична аптека двата най-популярни нискомолекулярни хепарини за бременни липсват от 14 дни. Доставките са в малки количества и се изчерпват бързо.

"Предимно задоволяват болничния пазар. Болниците да имат налични количества за по-тежките случаи. Освен това задължително трябва да има количества за бременните жени", заяви магистър фармацевт Маргарита Грозданова, член на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. Наблюденията на фармацевти са, че медикаментите се търсят предимно от хора на средна възраст - между 40 и 50 годишни.

"Има таблетни форми и съвременна такава антиколагулантна терапия, която също се справя много добре при такива тромбози и виждам, че лекарите изписват много често таблетна форма, която е и удобна за домашни условия.

Според асоциацията на аптеките у нас недостиг на тези лекарства в аптеките няма, а приоритетно се снабдяват болниците.

От здравното министерство заявиха за "По света и у нас", че не са постъпвали сигнали за липса на тези медикаменти нито при тях, нито в Изпълнителната агенция по лекарствата. И допълват, че в страната са налични количества, задоволяващи настоящото потребление на лекарствените продукти, както от страна на болниците, така и на свободния пазар.

"Притежателите на разрешенията за употреба на двете лекарства увериха Министерството на здравеопазването, че в страната са налични количества, задоволяващи настоящото потребление на лекарствените продукти, както от страна на болниците, така и на свободния пазар. Доставките на „Фраксипарин“ и „Клексан“ са регулярни", посочват от здравното министерство.

В големите аптеки в Пловдив няма и от двата медикамента. Но и търсенето не е голямо. В малка квартална аптека обаче имаше и от двата препарата.

Сигнали за недостиг на хепарини получават и в Националната пациентска организация.

"Някои хора се презапасяват. В някои случаи това са лечебни заведения. В други случаи пък доставките не са регулярни поради ситуацията", каза Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация.

Хепарини за бременните във Варна има, но другите пациенти понякога не успяват да си намерят, заради голямото търсене покрай третата вълна на коронавируса.

От Националната пациентска организация предлагат решение на проблема.

"В дългосрочен план здравните власти да помислят за количества хепарини, които да са налични в такива ситуации", коментира Станимир Хасърджиев.

Търсенето на антиколагулантите е нараснало с 30% в сравнение с миналата година по същото време, отчитат от Асоциацията на аптеките в България.

#лекарства #тромбози #аптеки #недостиг #болници #доставки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »