Фон дер Лайен: Колкото по-бързо достигнем 70% ваксинирани в ЕС, толкова по-големи са шансовете ни да отграничим пандемията

Фон дер Лайен: Колкото по-бързо достигнем 70% ваксинирани в ЕС, толкова по-големи са шансовете ни да отграничим пандемията
БГНЕС
A A+ A++ A

Пандемията от COVID-19 продължава да бъде сериозна заплаха за здравето и поминъка на хората. Ние сме в надпревара с времето. Колкото по-бързо постигнем целта си 70% от възрастните в Европейския съюз да бъдат ваксинирани, толкова по-големи са шансовете за ограничаване на вируса.

Това каза в свое изявление председателят не Европейската комисия Урсула фон дер Лайен относно развитието на стратегията за ваксините.

Ето какво още каза тя:

Добрата новина е: Ваксинирането се ускорява в цяла Европа! Към вчерашна дата държавите членки са получили над 126 милиона дози ваксини. И съм щастлива да кажа, че днес достигнахме 100 милиона ваксинации в ЕС. Това е ключов етап, с който можем да се гордеем. Повече от една четвърт от тези 100 милиона ваксинации са с втора доза, което означава, че в момента над 27 милиона души са напълно ваксинирани.

Това е добра новина. Но както можем да видим от вчерашното съобщение на Джонсън и Джонсън, все още има много фактори, които могат да нарушат планирания график за доставка на ваксините. Поради това е важно да се действа бързо, да се предвижда и адаптира винаги, когато е възможно. Правим всичко по силите си, за да подпомогнем разпространението на ваксините в Европа, включително чрез увеличаване на доставките през следващите седмици и месеци.

Ето защо имам удоволствието да обявя, че постигнахме споразумение с BioNTech-Pfizer за ускоряване, още веднъж, на доставката на ваксини. 50 милиона допълнителни дози ваксини на BioNTech-Pfizer ще бъдат доставени през второто тримесечие на тази година, считано от април. Тези 50 милиона дози първоначално са били предвидени за доставка през четвъртото тримесечие на 2021 г. Сега те са налични през второто тримесечие. 

По този начин общите дози, доставени от BioNTech-Pfizer, ще достигнат 250 милиона дози през второто тримесечие. Тези дози ще бъдат разпределени пропорционално на населението между всички държави членки. Това ще спомогне значително за разгръщането на нашите кампании за ваксинация. Искам да благодаря на BioNTech-Pfizer. Те се доказаха като надежден партньор. Те изпълниха ангажиментите си и отговарят на нашите нужди. Това носи пряка полза за гражданите на ЕС.

Нека също да се фокусираме и в средносрочен план. За да се подготвим за бъдещето, ние извличаме поуки от първия етап на нашия отговор на пандемията. Ясно е, че за решителна победа над вируса, ще трябва да сме подготвени за следното: в определен момент може да се нуждаем от допълнителна ваксина, за да подсилим и удължим имунитета; и ако се появят варианти, които не се повлияват, ще трябва да разработим ваксини, които са адаптирани към новите варианти; и ще се нуждаем от тях на ранен етап и в достатъчни количества. Като се има предвид това, трябва да се съсредоточим върху технологии, които са доказали качествата си. Ваксините иРНК са ясен пример.

Въз основа на всичко това започваме преговори с BioNTech-Pfizer за трети договор. В този договор ще се предвижда доставката на 1,8 милиарда дози ваксини за периода 2021—2023 г. Това ще означава, че не само производството на ваксини, но и всички основни компоненти ще се намират в ЕС.

Преговорите, които започваме днес – и се надяваме да приключат много бързо – са още една важна стъпка от отговора на Европа на пандемията. Могат да последват и други договори с други дружества. Ние сме заедно в това. И заедно ще спечелим тази борба с пандемията.

 

#Урсула фон дер Лайен #ваксини #Pfizer #BioNTech #Джонсън и Джонсън #ЕС #ваксинирани #население #пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?