Отново спорят за безплатното паркиране на общинари в София

Отново спорят за безплатното паркиране на общинари в София
A A+ A++ A

Столичният общински съвет отново ще обсъди и гласува предложението за премахване на правото на съветниците да паркират безплатно в центъра на София.

Миналия четвъртък на заседанието на градския парламент съветниците отхвърлиха предложението на ГЕРБ привилегиите за общинските съветници да отпаднат.

То обаче не се прие, защото съветниците от другите партии гласуваха против или въздържал се, а и няколко съветници от ГЕРБ също гласуваха да запазят привилегиите си.

Другият доклад, по който ще заседава градският парламент, е за определяне на зоните за въздействие на града, в които ще се инвестира с европари през следващия програмен период до 2020 г., предаде Дарик радио.

Общинският съветник от БСП Калоян Паргов определи предложението на ГЕРБ като „популистко“, защото с него се подценява ролята на общинския съветник.

На заседанието на транспортната комисия в сряда Паргов не подкрепи доклада.

„Това е опит да се хвърли прах в очите на хората, за да преглътнат увеличените цени на винетните стикери за паркиране в центъра, имам предвид за живеещите, както и Синята зона, която е два лева. Защо администрацията – заместник-кметове, директори на дирекции, имат привилегията да паркират, а ние, които сме избрани от близо 8000 души всеки един съветник, нямаме тази възможност“, запита той.

Паргов направи предложение да се създаде безплатен паркинг за общинарите, подобен на депутатския.

Той се обяви и против Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, който също ще се гледа на заседанието в четвъртък.

Паргов каза, че планът обхваща само 30 на сто от територията на града, което означава, че в 70% от нея няма да се инвестират европари през следващия програмен период.

В определените зони за развитие ще се инвестира в подобряване на сградния фонд, енергоефективност, подмяна на надземната и подземна инфрастуктура и много други видове проекти, обясни арх. Веселина Троева от екипа, изготвил проекта.

В него се предвижда да има три зони на въздействие – социална, икономическа и централна. В социалната зона се включват и две ромски махали.

В района зад Централна гара и по посока на 4-ти км при терените на БАН ще се изпълняват проектите за икономическо развитие.

„Това могат да бъдат проекти за конверсия на сгради и промяна на част от сградния фонд, нов тип производства“, обясни още Троева.

Ще се инвестира и в централната градска част – Южния парк и Борисовата градина. Това са зоните, в които приоритетно ще се реализират проекти по Оперативна програма „Регионално развитие“.

С евросредства ще се работи и по транспортното затваряне на вътрешния ринг на града.

Градският план за възстановяване и развитие на София беше изготвен с 1 млн. лв. европари от обединение „София XXI”.

#Столичният общински съвет #София #паркиране #Синя зона #ГЕРБ #БСП #Калоян Паргов #БАН #Централна гара #Южния парк #Борисовата градина #Оперативна програма „Регионално развитие”

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »