Образование по време на пандемия - неизвестните остават

Образование по време на пандемия - неизвестните остават
A A+ A++ A

Не се предвижда съкращаване на изпитния материал за Националното външно оценяване след 7 клас и за матурата след 12 клас, нито отмяна на външните оценявания след 4 и 10 клас, каквато препоръка изпрати омбудсманът Диана Ковачева неотдавна до Министерството на образованието и науката. Това стана ясно от телевизионно интервю на просветния министър Красимир Вълчев.

Темата за съдържанието на изпитите и за това дали някои от тях трябва изобщо да се проведат в контекста на продължаващото повече от година онлайн обучение продължава да предизвиква разнопосочни коментари сред образователни синдикати, училищни директори, учители, родители и ученици.


Учители и училищни директори смятат, че редукция на изпитния материал за Националното външно оценяване след 7 клас и за матурата след 12 клас не се налага, показва анализ на мненията им, изготвен от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Външното оценяване след 4 клас е лишено от образователна логика и трябва да бъде отменено, категорични са от синдикалната организация, откъдето са проучили мнението по темата на десетки хиляди учители.

Според Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на столичното 119 СУ "Академик Михаил Арнаудов", редукция на изпитния материал за изпитите след 7 и 12 клас е необходима.

Според него външното оценяване след 4 и 10 клас трябва да е незадължително и без поставяне на оценка.

Иван Петков, директор на 73 СУ "Владислав Граматик" в столицата, смята, че няма основания учебният материал за изпитите след 7 и 12 клас да бъде намаляван.

Външното оценяване след 10 клас трябва да отпадне, смята Маргарита Илчева - учител по български език и литература в професионална гимназия по дизайн в София. Освен преподавател с 30-годишна практика, тя е и анализатор на учебните програми в България спрямо международното проучване "Пиза", оценител и проверител.

Ученичката в 10 клас на Профилирана езикова гимназия "Йоан Екзарх" във Враца, Стефани Любенова, смята, че външното оценяване след 10 клас следва да бъде отменено.

Против провеждането на Национално външно оценяване след 10 клас е също Камелия Петрова, майка на десетокласник в София.

#коонавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"