Откриха миро от Свети Николай в Созопол

Откриха миро от Свети Николай в Созопол
Свети Николай Мирликийски Чудотворец, или Свети Никола, е източноримски духовник, противник на езичеството. В България е почитан като покровител на моряците. Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Нова сензация в Созопол беше намерена след мощите на Йоан Кръстител и вампирското погребение.

Археолозите предполагат, че са открили миро от Свети Николай Чудотворец. Те попаднали на находката в късния следобед в сряда.

До олтарната част на древния храм „Свети Николай Чудотворец“ екипът на археолога Димитър Недев е попаднал на малко гърне с капак, съдържащо течност и костици, съобщи информационна агенция „Фокус“.

Според учените мястото на находката – специална ниша в централната част на абсидата, където  обикновено се поставят мощи, показва нейната значимост.

„Става въпрос за мощи или свето миро, което е положено при изграждането и освещаването на храма. Най-вероятно през този период – V или VІ век, в Созопол започват да пристигат мощи и това отговаря на историята в хилядолетния град в неговата по-късна част“, обясни доц. Димитър Недев – директор на историческия музей в морския град.

С това откритие вече категорично може да твърдим, че проучваната църква в Созопол е била посветена на Свети Николай Чудотворец, каза още Недев пред агенция „Фокус“.

Традиция е в централната част на църквата да се поставят мощи на светеца, на който е посветена. Мирото в случая със Свети Николай Чудотворец е равностойно на светите мощи.

Свети Николай Мирликийски Чудотворец, или Свети Никола, е източноримски духовник, противник на езичеството. В България е почитан като покровител на моряците.

Находката в Созопол ще бъде предадена на Националния исторически музей (НИМ), след което ще бъде направено химическо изследване.

Директорът на НИМ Божидар Димитров припомни, че преди две години, тогава като министър без портфейл, беше поискал мощи от Свети Николай Чудотворец от Италия, където е погребан.

Тогава  му казали, че не дават мощи, защото саркофагът, в който е погребан, е зазидан, но – всяка година на 8 май изтичало миро, което те събират в малки шишенца, богато украсени, когато искат да ощастливят някоя църква.

„Тогава ни дадоха две такива шишенца, едното от които е за новостроящата се църква. Църквата, която се проучва, е строена в VІ век, разрушена, и в ХІ век – въздигната наново. Аз предполагам, че по-скоро при построяването през ХІ век са изискали това миро и са го поставили там“, каза Божидар Димитров пред „Фокус“.

Той припомни, че при проучванията на тази църква са намерени три императорски печата – на Василий Българоубиец, на Теодора и още един.

Очевидно  тази църква е била под покровителството на императорите и те са могли да изискат свето миро, което има стойността на свети мощи, коментира Божидар Димитров.

Находките в Созопол през това лято не спират. Наскоро археолозите откриха следи от походите на Хан Крум в Созопол близо до гроба, от който в началото на лятото беше изваден прочулият се бързо скелет на „вампир“.

#Созопол #Йоан Кръстител #Свети Николай Чудотворец #Димитър Недев #Миро #мощи #Националния исторически музей #НИМ #България #Божидар Димитров #вампир #хан Крум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »