Еврокомисар Нели Крус на посещение в София

Еврокомисар Нели Крус на посещение в София
Заместник-председателят на ЕК и еврокомисар по цифровите технологии Нели Крус. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус ще бъде на официално посещение в България на 20 септември по покана на премиера Бойко Борисов.

Комисар Крус ще се срещне с президента Росен Плевнелиев и министър-председателя Бойко Борисов, както и с министъра на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски.

Крус, която е еврокомисар по цифровите технологии, ще участва в конференция на високо равнище „Цифровата програма на Европа 2012: Реалност или все още предизвикателство?“, предаде БГНЕС.

Програмата й предвижда и среща с т. нар. „дигитални шампиони“ – хора от различни държави, включително и България, работещи активно за реализацията на цифровия дневен ред на Европа, както и на демонстрация на услугите за спешни повиквания при катастрофи.

Министри и други представители на изпълнителната власт, неправителствени организации и бизнеса от повече от 12 държави в Югоизточна Европа ще участват в конференцията.

Целта на форума е да насърчи обмена на опит и добри практики при прилагането на целите на Цифровата програма за Европа 2012 на регионално ниво.

Конференцията е с акцент върху електронното правителство, услугите за спешни повиквания при пътнотранспортни произшествия, т.нар. eCalls services, и в частност върху българския принос за въвеждане на общоевропейската услуга, бързия интернет в училищата и приложения, свързани с е-образование.

Една от темите на първия дискусионен панел е: „Е-свят – може ли Европа да се превърне в един свързан континент?“.

Акцентите ще бъдат поставени на електронното правителство и трансграничните услуги за гражданите на Стария континент.

„Свободен WiFi рай“ е обединяващото заглавие на презентациите във втората част на панела, където ще бъде представена визията на български лектори. Тази част от форума е подготвена от Съвета на цифровите шампиони на ЕС.

„Учене чрез електронно образование“ е мотото, под което ще бъдат дискутирани целите на Цифровия дневен ред в областта на подготовката на младите хора и възможностите за финансиране от европейски фондове за постигане на бърз интернет в училищата в отдалечените райони на държавите.

#Нели Крус #еврокомисар по цифровите технологии #Бойко Борисов #премиер #Росен Плевнелиев #президент #Ивайло Московски #Министър на транспорта #информационните технологии и съобщенията #България #Европа #Стария континент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"