Ангелов: Единици са хората, които искат AstraZeneca, очакваме още доставки на ваксини

Ангелов: Единици са хората, които искат AstraZeneca, очакваме още доставки на ваксини
A A+ A++ A

Днес страната ни е получила 62 010 дози от ваксината на Pfizer. Същите количества ще пристигат всеки понеделник до края на месеца. Следващият месеч се очакват 1 млн. дози, а след това и още 1,5 милиона. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той уточни, че до края на деня ще бъде направен график джипитата как да получават ваксините, за да няма опашки. 

Избор на ваксини ще има от месец май. Интересът към AstraZeneca е спаднал до минимум, обясни още здравният министър. Той отново увери, че ваксината е проверена и безопасна.

"В страната пристигнаха 62010 дози от ваксината на Pfizer. До края на месеца всеки понеделник ще пристигат по толкова.От следващия месец се очаква да пристигнат и допълни доставки. Това каза на брифинг пред Столичната регионална здравна инспекция министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Наличните ваксини във ваксинационните центрове са на AstraZeneca. Малко количества ваксини на Pfizer са насочени към изпълнение на първа, втора и трета фаза от ваксинационния план", обясни Ангелов.

"Избор на ваксини ще има от месец май. Интересът към AstraZeneca е спаднал до минимум", обясни здравният министър. Той отново увери, че ваксината е проверена и безопасна.

"Ваксините на AstraZeneca ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно. Те ще бъдат съхранявани в хладилниците. И спрямо договорите, които имаме с Европейската комисия, ще преценим какво да се прави с тях", уточни Ангелов. "Причините за отлива всички сме свидетели какви са и на какво се дължат“, допълни Ангелов. 

България обмисля дали да спре употребата на ваксината на AstraZeneca при хора под 60-годишна възраст. Това заяви още здравният министър, позовавайки се на писмо от Португалия. В него се предлага общоевропейски подход за ограничаване на приложението на ваксината изцяло на хора под 60-годишна възраст.

"Изготвят план как личните лекари да разпределят ваксините. По отношение на отдалечените места в страната, той отново припомни, че с органите на МВР са осигурили логистика за доставяне на ваксините.

„От месец май от шестте държави, които сигнализираха Европейския съюз, България е държавата, която ще получи най-много ваксини“, подчерта.

Здравният министър категорично посочи, че вярва във ваксините.

#Ангелов #коронавирус #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »