Задава ли се бум на разводите заради пандемията?

Задава ли се бум на разводите заради пандемията?
A A+ A++ A

Приема се, че трудностите обичайно сплотяват двойките. Но според проучване на социологическия институт Civey в резултат на пандемията, локдауните и социалната изолация много семейства в Германия са решили да се разделят, пише Дойче веле.

Петкратен ръст на разводите в резултат от пандемията

За двата месеца на пролетния локдаун решение за развод са взели 2,2 процента от анкетираните, които са общо 2500. За същия период на 2019-а година, по данни на Федералната статистическа служба, този показател е бил 0,42 на сто. Именно на тази база авторите на изследването правят прогнозата си за петкратен ръст в разводите в резултат от пандемията.

Преди настъпването на пандемията в Германия годишно са се развеждали около 150 000 двойки, а сключваните бракове са около 400 000. Средната им продължителност е 15 години, а както става ясно още от данните - всеки трети брак рано или късно се е разпадал.

Кои са основните причини за разводите?

Принудителната социална изолация налива масло в огъня на и без това проблематичните отношения между някои съпрузи, замисляли се за развод още преди настъпването на пандемията, казва за Дойче веле кьолнската адвокатка Агнес Лизик. През последните години много от семейните двойки са се сблъскали с повече проблеми, отколкото преди.

Нерядко мъжете, аргументирайки се с това, че са свръхзаети с работата си в хоумофис, са оставяли жените сами да се справят с проблемите около възпитанието и дистанционното обучение на децата. При това на жените често им се е налагало да съвместяват всичко това със собствената си работа у дома, както и поддържането на домакинството.

"Съпрузите са започнали да се карат по-често, изяснявали са отношенията си, стигало се е дори до домашно насилие, на което жертви са ставали както жените, така и мъжете. По време на пандемията мнозина са започнали да злоупотребяват с алкохола, след като са останали временно или трайно без работа. Тези и други фактори са подтикнали хората да се разделят. Днес много по-рядко причините за разводите са същите, както преди пандемията - като например изневяра", отбелязва Агнес Лизик.

Липсата на психотерапевтична помощ е ускорила разводите при мнозина

Адвокатката смята, че ситуацията се е усложнила и от факта, че по време на пандемията за двойките е станало по-трудно да намерят психотерапевтична помощ. Търсенето на този вид помощ е нараснало, сочат данните на здравните каси, но специалистите не са имали възможността да обслужат всички пациенти. Така мнозина, които не са успяли да намерят този вид професионална подкрепа, са се насочили към адвокатските кантори.

Агнес Лизик дели клиентите си на два типа: едните са мислили за развод още преди пандемията, но не са имали време да се заемат с него, а другите са взели решението да се разделят в резултат на пандемията и социалната изолация.

"При някои двойки социалната изолация и работата от вкъщи са създали условията за подготовка на документите за развода - за които преди това не е имало време“, посочва Лизик. А другите са били подтикнати към това решение от изолацията от външния свят и заточението между четирите стени. "Изведнъж видях мъжа си с други очи, той се оказа неспособен да се справя с трудностите и да живее в хармония, независимо от новите обстоятелства", признава една от нейните клиентки. 

Разводи вече има и онлайн

Адвокатите в много германски градове вече предлагат на клиентите си бързи и лишени от стрес бракоразводни процеси по интернет. В Кьолн с такъв вид разводи се занимава адвокатката Урсула Кунерт-ван Лере. Пред Дойче веле тя казва, че има много клиенти, които искат да приключат с раздялата бързо и без излишни главоболия. Тя вече е реализирала 1500 развода онлайн. "Предлагам разводи онлайн само на тези клиенти, които нямат взаимни имуществени или наследствени претенции, т.е. когато имат желание да се разделят без съдебни претенции - взаимно и доброволно."

Как става това на практика? Клиентите не трябва да посещават адвоката, а да попълнят определени формуляри и въпросници, да ги изпратят по електронната поща заедно с всички необходими други документи, нужни на съда. Обичайно тази форма на развод се предпочита от двойките, които нямат деца или пък имат, но родителите си делят правото на възпитанието им и нямат претенции един към друг.

Урсула Кунерт-ван Лере подчертава, че разводът онлайн е значително по-лесен, когато е налице предварителен брачен договор, както и когато и двамата съпрузи са здрави и работят, без някой да има нужда от финансова подкрепа от другия. "Третото условие при разводите онлайн е да бъде нает само един адвокат. Единият от съпрузите го наема, другият го приема и няма претенции", обяснява адвокатката.

Към нея често се обръщат и клиенти от еднополови семейства. "Обикновено на тях им е по-лесно да се разведат, защото в повечето случаи бракът им не е бил продължителен (възможност за сключване на еднополови бракове в Германия съществува от 1 октомври 2017-а година - б.р.), нямат общи деца, а и мнозина имат нотариално заверени брачни договори“, обяснява Кунерт-ван Лере.

#развод #коронавирус #пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »