Лоша хигиена причинила епидемията от салмонела във Варна

Лоша хигиена причинила епидемията от салмонела във Варна
Д-р Ангел Кунчев (вляво) и д-р Йордан Войнов (вдясно). Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Епидемията от салмонелоза във Варна е причинена най-вероятно от вторично замърсяване на сурово пилешко месо – при производството или транспортирането му, обяви главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Установено е, че месото е произведено от „Пименс“ – Стражица, като е доставено чрез склада на едро на фирма „Варна оборот“.

Освен в детските кухни и градини месо от същите партиди е доставено в хипермаркети и заведения във Варна, предаде Дарик.

Като превантивна мярка дейността на преприятието е преустановена, а две партиди от продукцията му са възбранени.

Проверяват се двете собствени ферми за месо на производителя, както и складът на доставчика „Варна оборот“, съобщи д-р Йордан Войнов, шеф на Агенцията по безопасност на храните.

При установяване на заразено със салмонела месо то ще бъде унищожено, категоричен бе д-р Войнов.

Доказаните случаи на заразени със салмонела хора във Варна са 45 само от началото на септември. Само двама от тях са над 18 години, останалите са деца, предимно под 4 години.

От епидемиологична гледна точка обаче случаят е приключил, смята д-р Кунчев.

„Отделни случаи на заразата ще се появяват през следващите няколко седмици. Това ще са хора, контактували със заразен със салмонела“, смята главният държавен епидемиолог.

Изключително трудно е в тази ситуация да се докаже пряка вина. Така д-р Ангел Кунчев коментира заканите на потърпевши родители да съдят общинската фирма, стопанисваща детските кухни, заради причиненото хранително заболяване на децата им.

От своя страна шефът на Агенцията по безопасност на храните призова при приготвянето на сурово месо в домашни условия да се спазва стриктно хигиената.

Салмонела не може да има в храни, преминали през термична обработка от над 72 градуса, припомниха специалистите.

Общо 21 деца заболяха от салмонелоза през изминалата седмица във Варна. Съмненията бяха за отравяне от три детски кухни в града, които веднага бяха затворени.

Към днешна дата само три от децата са на болнично лечение, всички останали са изписани в много добро състояние.

#салмонелоза #Варна #салмонела #д-р Ангел Кунчев #главен държавен инспектор #Пименс #Стражица #Варна оборот #д-р Йордан Войнов #Агенцията по безопасност на храните

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай