Знаем малко за имунитета след преболедуване на K-19 и след имунизация

Знаем малко за имунитета след преболедуване на K-19 и след имунизация
A A+ A++ A

Само бъдещи проучвания могат да ни дадат отговори колко ще трае имунитетът ни след имунизация и след преболедуване от Covid-19, пише Norsk Helseininformatikk AS - компания за информация на здравните специалисти в Скандинавия.

Изследванията досега показват, че неутрализиращите IgG антитела срещу SARS-CoV-2 могат да персистират в продължение на поне 40 дни след началото на заболяването. При други коронавируси, като SARS-CoV-1, концентрацията на IgG остава висока за около 4 до 5 месеца, преди да започне да намалява през следващите 2 до 3 години. За MERS-CoV антителата са се задържали до 34 месеца. Понастоящем не са потвърдени реинфекции с ТОРС-CoV-2.

Много вирусни инфекции при хората, като грипния вирус, не осигуряват дългосрочен имунитет, пишат още специалистите.

При инфекция с Сovid-19, при повечето хора IgM и IgG антитела се откриват в рамките на няколко дни до седмици. Колкото е по-тежка инфекцията, толкова по-мощен е антитяло отговорът. Въпреки това, откриването на антитела и високи титри не винаги корелира с клиничното подобрение на Сovid-19. Случаи на лека Сovid инфекция показват, че симптомите могат да отслабват преди това. Въпреки това количеството вируси обикновено достига най-високото си ниво в началото на заболяването и след това намалява, когато се развият антитела и титрите на антителата се увеличават през следващите 2 до 3 седмици.

Китайско проучване показва, че антителата срещу SARS-CoV-2 остават високи за 2-3 месеца, особено ако пациентът е имал леки симптоми.

Съществува и несигурност, свързана с валидността на серологичните тестове, например когато става въпрос за кръстосана реактивност с други коронавируси - които могат да доведат до фалшиви положителни резултати. Също така не знаем със сигурност дали мощен IgG отговор съответства на имунитета.

Интервенциите на общественото здраве, лечението с плазма за възстановяване, както и развитието на ваксината зависят от доброто познаване на имунитета след  Сovid-19 инфекция. В момента само ограничени данни показват, че след инфекцията наистина настъпва временна защита. 

Това, от което се нуждаят сега специалистите са групи от хора, които са се възстановили, след като са преминали Сovid-19, за да се изследва каква е степента и продължителността на имунитета.

#имунитет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай