Ново мислене, нови мерки за стратегическото парньорство между Китай и ЕС

Ново мислене, нови мерки за стратегическото парньорство между Китай и ЕС
Снимка: МВнР на Китай
A A+ A++ A

От Сун Тао, зам.-министър на външните работи на Китайската народна република.

 

 


Рубриката „Дипломатически канал" на Novinite.com (Sofia News Agency) и Novinite.bg публикува статия на зам.-министърът на външните работи на Китай Сун Тао по повод 15-тата среща на върха „ЕС-Китай", започваща в Брюксел на 20 септември 2012 г.; статията е предоставена от Посолството на Китай в София.

 

 

 

 

По-задълбочено практическо сътрудничество, ново мислене и нови мерки са необходими, за да се консолидира още повече цялостното стратегическо партньорство между Китай и Европейския съюз.

Петнадесетата среща на върха „Китай-ЕС", която ще започне на 20 септември 2012 г. в Брюксел, ще бъде втората по рода си тази година, както и десетата с участието на министър-председателя на Китай Уън Дзябао. Това ще бъде важна среща, при която двете страни ще се стремят да надграждат върху миналите си постижения и да работят за нови такива.

От началото си през 1998 г., годишните срещи на върха „Китай-ЕС" играят стратегически важна роля като механизъм за политически диалог на най-високо равнище между двете страни. Отношенията Китай-ЕС постигнаха значителен напредък особено от 2003 г. насам, когато на Шестата среща на върха бе решено, че Китай и Европейския съюз ще изградят цялостно стратегическо партньорство.

На първо място, взаимното политическо доверие се консолидира устойчиво. Китай и ЕС се радват на близки отношения на високо ниво, както и на растящо взаимно стратегическо доверие. Двете страни се съгласиха да изградят сътрудничеството Китай-ЕС като модел за международно партньорство в 21-ви век.

Ръководителите на ЕС са заявявали многократно, че ЕС и Китай са партньори, и че взаимната полза е ключова черта на отношенията между ЕС и Китай. Благодарение на съгласуваните усилия на двете страни е сформирана всеизмерна и многостепенна архитектура на диалог и сътрудничество, обхващаща над 60 сфери.

Тя следва стратегическото направление на годишните срещи на върха и бива поддържана от трите стълба: Икономическия и търговския диалог на високо равнище, Стратегическия диалог на високо равнище и Диалога на високо равнище за образователен и културен обмен.

На второ място, практическото сътрудничество донесе добри резултати. ЕС вече е най-големият търговски партньор на Китай за последните осем поредни години, а Китай е вторият най-голям търговски партньор на ЕС за последните девет поредни години.

Миналата година двустранната търговия надвиши 567.21 млрд. долара, което представлява увеличение повече от четири пъти в сравнение с 2003 г. Това означава ежедневна търговия за 1.48 млрд. долара. През последните две години имаше бум на китайските инвестиции в страните от ЕС.

Проучванията на ЕС показват, че 74% от запитаните компании гледат на китайския пазар като все по-важна част от тяхната глобална стратегия. Двете страни работят заедно не само в традиционните сфери на икономиката и търговията, но и в нови области като урбанизация, енергетика и климатични промени, където се изграждат нови партньорства.

На трето място, образователния и културен обмен („people-to-people exchange") продължава да се разраства. Над 5 млн. души пътуват между Китай и ЕС всяка година. Имаме над 400 двойки побратимени градове. Над 230 000 китайски студенти учат в страните-членки на ЕС, което е над 1.5 пъти повече, отколкото преди 10 г., а броят на европейските студенти в Китай надвишава 30 000 и е седем пъти по-голям, отколкото през 2003 г. Успешно бяха проведени инициативи като „Годината на младежта" и „Годината на междукултурния диалог".

При положение, че близостта между хората е ключът към междудържавните отношения, подобни културно-образователен обмен консолидира обществената подкрепа за отношенията между Китай и ЕС.

Китай и Европа са „съседи отдалеч". И двете страни се нуждаят една от друга за развитието си. Сътрудничеството между Китай и Европа е донесло осезаеми ползи на хората и от двете страни и е допринесло за световния мир, стабилност и устойчиво развитие. Отразявайки повика на епохата, отношенията между Китай и ЕС са едни от най-важните отношения в света.

На първо място, това са отношения със стратегически характер. Китай и Европа са в двата края на Евразийския континент и представляват съответно най-бързо развиващата се страна и най-бързо развиващия се блок от развити страни. Заедно те съставлят над една четвърт от населението на света, една десета от световната територия и една трета от световния БВП. Китай и ЕС са два от стълбовете на един мултиполярен свят и техните отношения го засягат изцяло.

На второ място, това са отношения на сътрудничество. Ако Китай и Европа се движат заедно, това може да създаде неизчерпаем стимул за подобряването на двустранните връзки. Съществуват множество сходства между „Дванадесетия петгодишен план на Китай" (2011-2015 г.) и „Стратегията 2020" на ЕС, и те предлагат големи възможности и на двете страни. Китай и Европа се нуждаят един от друг като партньори в развитието си. Нарастващото сътрудничество е силен тласък за развитието и на двете страни.

На трето място, това са отношения на взаимна полза. В икономическо отношение Китай и Европа са конкурентни по един допълващ се начин, което прави взаимната полза основна характеристика на двустранните им връзки. Често се говори, че добрите неща се случват, когато „Проектирано в Европа" среща „Произведено в Китай" и когато „европейската технология" среща „китайския пазар".

Със задълбочаването на двустранното сътрудничество, китайските компании увеличават присъствието си в Европа. Съчетаването на китайската мъдрост с европейската находчивост несъмнено ще произведат „истории на успеха".

Имайки предвид разликите в обществените системи, историческия контекст, културните традиции и стадиите на развитие, не е изненадващо, че отношенията преживяват възходи и спадове от време на време. В настоящия момент, има нотки на несъгласие в двустранните отношения.

В контекста на все още несигурните изгледи за възстановяване на световната икономика и забавения растеж на двустранната търговия, Китай и ЕС имат дори още повече причини да работят заедно, за да се заемат с предизвикателствата на времето, вместо да дадат „вход свободен" на протекционизма. Китай и ЕС могат да загубят много от конфронтацията и да спечелят много от сътрудничеството си.

Китай и ЕС като две основни сили на световната сцена споделят както безпрецедентни възможности, така и безпрецедентни предизвикателства. Независимо, дали става въпрос за еволюиращата международна ситуация, или за съответната ни необходимост от развитие, за двете страни е задължително да сформират стратегическо партньорство и да задълбочат практическото си сътрудничество с ново мислене и нови мерки със стремеж да консолидират още повече стратегическото си партньорство.

Китай ще продължи да отдава стратегическа важност на отношенията си с ЕС и да ги смята за приоритет в дипломатическия си дневен ред. Въпреки международните притеснения по повод продължаващия проблем с дълговата криза, ЕС все още е водеща сила в света като най-интегрираната регионална организация на развити страни.

За да се справи с настоящите проблеми, ЕС даде началото на редица съществени мерки, а отделните страни-членки полагат все по-интензивни усилия за реформи. Китай очаква с нетърпение плодовете на тези усилия.

Ние сме убедени, че по-силното сътрудничество между Китай и Европа може да помогне на Европа да излезе от кризата и да притъпи отрицателните последици на дълговия проблем за икономическото и търговското сътрудничество между Китай и ЕС.

Китай и ЕС трябва да се продължат към стратегическа перспектива, като гледаме един на друг и приемаме един друг с отворено сърце. Трябва да се отнасяме помежду си като равни и с уважение в нашия общ стремеж за развитие. Трябва да разчупим трънливите въпроси в нашите отношения с подход, основан на сътрудничеството, и да направим каквото можем, за да разширим общите си интереси. При наличие на различия и търкания, двете страни трябва да се справят с тях по конструктивен начин чрез приятелски консултации, за да подкрепят по-широките интереси в сътрудничеството между Китай и ЕС.

Надяваме се, че идващата среща на върха ще даде свеж тласък на отношенията между Китай и ЕС.

ТАЗИ СТАТИЯ НА АНГЛИЙСКИ

#международна търговия #търговия #Уън Дзябао #министър-председател на Китай #среща на върха #ЕС-Китай - Среща на върха #Европейски съюз #Сун Тао #Китай #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай