България продавала оръжие по време на войната Югославия

A A+ A++ A

България е изнасяла оръжие в бивша Югославия по време на конфликта през 90-те години на миналия век според разследване на словенски журналисти, оповестено в Любляна в петък.

Журналистическото разследване е продължило над три години и през това време са били анализирани няколко хиляди документи, предаде БГНЕС.

В заключението на словенските журналисти се казва, че „Русия, Румъния и България активно са участвали в нарушаването на оръжейното ембарго срещу страните от бивша Югославия“.

Тези държави спечелили десетки милиони долара от продажбата на оръжие и боеприпаси по време на войните на територията на бивша Югославия.

Словенските журналисти твърдят, че Румъния, България, Полша, Украйна и Русия са били сред основните доставчици на оръжие. „Генералният щаб“ на тези операции се намирал в австрийската столица Виена, а банковите транзакции са били извършвани с помощта и посредничеството на унгарска банка.

„Чрез тези операции някои хора са се обогатили значително“, каза Зденко Целич, експерт от Института за съвременна история в Любляна. Всички операции са били подкрепени от спецслужбите и мафиотските групи от Италия, Албания и Русия, се казва още в доклада.

БГНЕС припомня, че разпадането на бивша Югославия започна със сръбската агресия срещу Хърватия и Словения и продължи с най-жестоката война след края на Втората световна война в Босна и Херцеговина. Разпадът на Югославия приключи с отделянето на Косово през 1999 година.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »