Принц Филип гостувал тайно в България, за да се среща с Живков

Принц Филип гостувал тайно в България, за да се среща с Живков
A A+ A++ A

Все още не е известно кога ще бъде погребан принц Филип. Вероятно това ще бъде съобщено на брифинг в 15:00 ч. Човекът, който произнася думите „Моята първа, втора и последна задача е никога да не изоставям кралицата“ напусна поста си в ранните часов на петъчния ден в замъкът Уиндзор, където заедно с Елизабет Втора спазваше правилата за изолация заради коронавируса.

Херцогът на Единбург е един от най-известните съпрузи в света. Той прекарва седем десетилетия до британската кралица.

За пръв път двамата се срещат през 1939 г., когато крал Джордж Шести посещава Военноморската академия в Дартмут, принц Филип е натоварен да придружава двете му дъщери – Елизабет и Маргарет. 18-годишният Филип впечатлява 13-годишната по това време бъдеща кралица.

Младата принцеса и военноморският офицер поддържат връзка чрез писма. През 1946 г. крал Джордж дава разрешение двамата да се оженят.

През далечната 1973 г. в двореца на Културата и спорта във Варна се провежда 10-ят Олимпийски конгрес и 74-ата сесия на МОК, на която присъства и принц Филип. Негов преводач  е 19-годишната филоложка Фани Криспин. Историята е разказана в спомените на дипломата ни Кирил Костов, който е бил търговски представител на страната ни в Лондон през 80-те години.

 

За това тайно гостуване в България за първи път преводачката Фани Криспин разказа пред БТВ.

„През 1964 г. баща ми беше изпратен като кореспондент на БТА в Лондон. През 1971 г. бях доста атрактивна 19-годишна девойка с добър английски. Доста свободно живях в Англия, не бяхме подчинени на строгите правила на посолството, бях много бързо асимилирана в обществото“, разказва Криспин, която по това време се е върнала в България, за да следва.

„Поканата (да превежда на събитието) дойде от университета в София. Не съм знаела, че ще превеждам на принц Филип. Стана много странно, защото една вечер дойдоха представителите на УБО, защото ме очакват за официален превод“, спомня си Криспин.
На срещата присъствали принц Филип, председателят на МОК лорд Келанин и Тодор Живков.

„Дистанцирана беше връзката между принц Филип и Тодор Живков и дистанцията идваше от страна на Живков“, спомня си Круиспин.

       

#принц Филип

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »