АП: България – древни руини, бързи коли и сирене
От „Асошиейтед прес”; Превод: БГНЕС
Дърпана от коне каруца преминава покрай нас на път за кафене в заспалия български планински град Якоруда, където пием еспресо и дъвчем тестени изделия със сирене.
На широкия градски площад хората се въртят около изложена съветска гаубица, пъдят улични кучета и хвърлят бегли погледи на чужденката, която прави снимки.
Само няколко дни преди това в София надвиквахме пулсиращата музика в един от горещите нощни клубове в България, изпълнен с момичета с къси поли, танцуващи върху масите, и с метални детектори на входа.
Посещение в България може да ви накара да се почувствате така, сякаш се връщате назад във времето и ставате свидетели на общество, което се е модернизирало с бясна скорост.
По пътищата се движат едновременно мулета и „Ферари“-та. Близо до магазин, в който се продават дрехи на „Прада“ и „Версаче“, възрастни жени продават плетени на една кука и бродирани покривки за маса.
Порутени жилищни сгради от времето на СССР гъмжат от хора, както и лъскав нов Мол.
Никъде разполовяването на две не е толкова очевидно и приятно, колкото в София. В близък затревен парк на бит пазар се продават традиционни ръчно изработени предмети и сувенири от комунистическото минало на България, включително партийни книжки, в които хората записвали месечния си членски внос за Комунистическата партия.
Но през нощта посещаваме заведения в София с мускулести мъже и кльощави, оскъдно облечени жени. В „Бар Флайт“ седим навън и наблюдаваме пристигането на лъскави нови коли „Астън Мартин“, „Ферари“ и мощни „Мерцедес Бенц“.
Посетихме и черноморското крайбрежие, голяма притегателна сила за туристите, особено руснаци.
Месец след самоубийствения атентат на летището в Бургас, при който бяха убити петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса, белезите от атаката са незабележими за обикновения посетител. Плажовете продължаваха да са пълни хора.
Бях особено впечатлена от руините от Римската, Византийската и Османската империя, които разгледахме при посещението си в Несебър и Пловдив.
Силно впечатление ми направи и българската кухня, поради което определям страната като кулинарен рай. Тук можете да опитате традиционните ястия – мусака, пълнени чушки, сирене, гъсто кисело мляко, шопска салата, баница, мед.
Повечето знаци по улиците са изписани на български и английски език, а повечето ресторанти имат менюта на английски, понякога с хумористичен превод.
Общуването на английски обаче може да бъде трудно, тъй като българите не разбират добре американския акцент.
Най-голямо объркване у мен предизвика клатенето на главата в обратна посока като знак за „да“ или „не“. Главата ми се върти в погрешната посока, само като си помисля за това.
Още по темата:
- » Бонев: За първи път имаме толкова демократичен бюджет на София
- » Google, Amazon, Meta и Apple се събират на среща в София
- » Ето коя е най-старата сграда в София