Вижте откъде, как и по колко депутати вкарват формациите в новия парламент

Вижте откъде, как и по колко депутати вкарват формациите в новия парламент
A A+ A++ A

ГЕРБ-СДС е единствената формация, която ще има представители от всички изборни райони в 45-ото Народно събрание. Това показва справка с официалните резултати от разпределението на мандатите.

ГЕРБ ще разполага най-много депутати от Варна – пет.

Върховият точков резултат обаче е за „Демократична България“ (ДБ). Тя ще има цели шест народни представители от 23-и многомандатен избирателен район-София. Там ДБ е категорична първа сила с 28.48% пред ГЕРБ-СДС (20.17%) и „Има такъв народ“ (ИТН) – 14.4%. „Демократична България“ обаче не успява да излъчи депутати в половината избирателни райони – 16 от 31. Числата са в подкрепа на тезата, че това е градската десница.

По две „дупки“ в страната имат партията на Слави Трифонов и „БСП за България“. За ИТН това са Кърджали и Търговище. За БСП – Кърджали и Разград.

ДПС не успява да вкара депутати от девет района. Сред тях са трите столични. Партията на Доган обаче излъчва един член на парламента от София-област.

Най-слабо представена по региони, логично, е новата - „Изправи се! Мутри вън!“, която ще разполага със само 14 депутати. Те са разпределени в 12 изборни района. В останалите 19 ИМВ ще е без депутати.

Формацията около Николай Хаджигенов и Мая Манолова ще бъде най-силно представена в Бургас и 25-и МИР-София, откъдето ще има по двама членове на парламента.

Относително погледнато, ДПС постига най-силен точков резултат. Той, разбира се, е в Кърджали, където партията на Доган печели три от петте депутатски мандата.

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"