Кристалина Георгиева: Ако всички се ваксинират бързо, световният БВП ще се вдигне с $9 трлн. до 2025 г.

Кристалина Георгиева: Ако всички се ваксинират бързо, световният БВП ще се вдигне с $9 трлн. до 2025 г.
БГНЕС
A A+ A++ A

Управляващият директор на Международния валутен фонд (ВМФ) Кристалина Георгиева подчерта значението на глобалните усилия за имунизация срещу Covid-19, като заяви, че в момента "ваксинационната политика е икономическа политика", предаде БНР.

МВФ изчисли, че глобалната продукция може да се увеличи с над 9 трилиона долара до 2025 г., ако "всички са ваксинирани по-бързо", посочи още тя.

"Не мога да се сетя за по-добро съотношение цена-качество през тази и следващата година, отколкото инвестирането в ускорени ваксинации", отбеляза шефът на МВФ.

Кристалина Георгиева добави, че правителствата трябва да продължат да предоставят парична и фискална подкрепа, докато няма "траен изход от кризата", предупреждавайки, че изтеглянето на помощта твърде скоро вероятно ще намали икономическото възстановяване.

Управляващият директор на МВФ също така заяви пред репортери, че е насърчена, че САЩ и Китай - двете най-големи икономики в света - споделят последователна гледна точка относно техните перспективи за възстановяване и тяхното "признаване на отговорността, която те имат за положителното въздействие върху останалите икономики".

"Подобно на пътниците в самолет, в който всички ние сме пътници, е важно те да работят в синхрон. Тогава можем да летим по-бързо и да стигнем по-нататък", каза Георгиева.

В подобен дух се изказва и шефът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Той предупреди, че глобалната икономика не може напълно да се възстанови от коронавируса, без всяка държава да ваксинира населението си.

Пауъл заяви, че кампанията за ваксинация в САЩ, наред с подкрепящата парична и фискална политика, подобряват икономическите перспективи. Той посочи доклада за състоянието на трудовия пазар през март като "индикация за тази по-светал перспектива“.

"Искаме да видим поредица от месеци с подобен отчет за пазара на труда като мартенския, за да видим напредък“, заяви той, отбелязвайки, че "неравномерността при възстановяването е сериозен проблем".



#свят #икономика #ваксиниране #МВФ #Кристалина Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »