Големите магазини плашат с гражданско неподчинение, ако не отворят

Големите магазини плашат с гражданско неподчинение, ако не отворят
A A+ A++ A

Големите магазини за нехранителни стоки готвят протести и дори гражданско неподчинение в случай, че забраната такива търговски обекти с над 300 квадратни метра площ да отворят продължи и след 11 април. Това пише в отворено писмо до премиера, министрите и Националния оперативен щаб, подписано засега от веригите "Техномаркет", "Технополис", "Зора", Praktis, Mr. Bricolage, Aiko, Carpet Max, Praktiker, HomeMax, TechMart, Domko, Decathlon, Jysk, SportDepot, Matstar, Mania и Хиполенд.

Според авторите на писмото към него се очаква днес да се присъединят още търговски вериги, които бяха затворени със заповедта на здравния министър, влязла в сила от 1 април.

"Категорично и твърдо се противопоставяме на продължаващата неравнопоставеност спрямо нашата дейност. Считаме, че в търговските обекти с площ над 300 кв. м, предлагащи нехранителни стоки, при спазване на хигиена и дистанция, не се наблюдават струпвания на хора и потокът от клиенти не оправдава наложената забрана за посещения.

Противоепидемичните препоръки и мерки са в пъти по-ефективни и адекватно приложими при по-голяма площ на магазините, а затварянето им води до пренасочването на целия клиентски поток от стотици хиляди хора към по-малки обекти, където при по-малка площ нерядко се струпват хора. Това наблюдаваме при много от отворените към момента търговски обекти и локации, където, независимо от площта, не се наблюдава спазване на дистанция и контрол върху броя на допусканите клиенти", се казва в отвореното писмо.

Освен струпването на хора в малки търговски обекти, от веригите посочват, че съществуващото положение води и до нелоялна конкуренция. "Отбелязваме, че ние, големите търговци на нехранителни стоки, сме компании, които плащат данъците си в България, работят изцяло "на светло“ и осигуряват служителите си върху пълните им възнаграждения. Ние осигуряваме хиляди работни места и имаме немалък принос за запазване на икономическата стабилност в страната, поради което считаме, че наложената забрана следва да бъде незабавно преустановена или най-малко съобразена с търсената равнопоставеност на всички сектори", се споменава в писмото.

От веригите посочват и че ако ситуацията продължи така, е редно големите търговски вериги за нехранителни стоки да получат адекватна подкрепа от държавата, каквато досега не са получили.

"Според нас стъпки в правилна посока биха били освобождаването от данък сгради и такса смет за периода на затваряне на нашите обекти и освобождаването на компаниите от данък печалба за 2021 г.", пише в писмото.

В заключение се казва, че следва да бъдат отворени всички търговски обекти за нехранителни стоки, без между тях да се прави изкуствено разграничение на база нетна търговска площ, или, ако епидемиологичната обстановка налага това, то следва да бъдат затворени всички.

#пандемия #магазини #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »