Слави Трифонов връща мандата и настоява за нов парламентарен вот

Слави Трифонов връща мандата и настоява за нов парламентарен вот
A A+ A++ A

Големият победител в изборите - партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", която за първо явяване взе 600 000 гласа, ще действа категорично. Трифонов вече е взел своето решение да бойкотира опитите да се състави правителство от новия парламент.

Като втора сила на последния вот "Има такъв народ" ще получи мандат от президента Румен Радев за сформиране на кабинет, ако победителят ГЕРБ не успее да го направи. Партията на шоумена обаче вече е поела курс към предсрочни избори, които се надява да спечели, пише "Марица". Затова Трифонов ще върне веднага обратно мандата. Президентът ще го предложи на още една партия по негов избор, но на практика опитът е обречен. Това означава, че още преди клетвата на новите депутати със сигурност се върви към служебен кабинет и повторен парламентарен вот, който може да съвпадне с президентските избори. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи опит да избегне този сценарий, като още в изборната нощ предложи да се състави експертен кабинет, който да изведе страната от ковид пандемията поне до декември. Идеята му обаче не срещна никаква подкрепа от другите пет партии в новото Народно събрание. Първи от Има такъв народ на Слави Трифонов декларираха, че е изключено да влизат в някакви договорки с БСП, ГЕРБ, ДПС. Същото направиха и другите протестни формации - "Демократична България" и "Изправи се!Мутри вън". "БСП няма да подкрепят никакво правителство, предложено от ГЕРБ - с или без Борисов, с експерти или с политици, заяви вчера и лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Единствено ДПС се въздържаха от коментар на идеята за експертен кабинет, но дори евентуална тяхна подкрепа е крайно недостатъчна. 

#Слави Трифонов #Има такъв народ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"