Мария Капон пред Novinite.bg: Съборихме голямата стена, зад която се криеше властта на мутрите

Мария Капон пред Novinite.bg: Съборихме голямата стена, зад която се криеше властта на мутрите
A A+ A++ A

Стефан МАРКОВ, Novinite.bg

Мария Капон е уважавана личност у нас - както в обществения, така и в политическия живот. С нея се свързва "Операция чисти ръце", която пробва да прокара преди години в 40-ото НС, но по една или друга причина не й бе позволено да доведе до край идеята. На изминалия парламентарен вот Капон бе втора в листата на Изправи се Мутри вън в Пловдив. Нейната Единна народна партия е сред коалиционните партньори, събиращи под знамената знаковите лица от протестите срещу властта, главния прокурор и паралелната държава. Именно бизнесдамата изнесе тежестта на кампанията под тепетата, където резултатите на формацията са задоволителни за нов субект - около 5 процента. В последните часове Мария Капон алармира, че във втория по големина град са се случили куп нередности преди, по време на изборния процес, а и след него. Ето защо Novinite.bg се свърза с нея, за да разберем за какво точно става дума и какво можем да очакваме от Изправи се Мутри вън като вече парламентарно представена коалиция.

- Как оценявате получените гласове за Изправи се Мутри вън, имаше ли преференциален вот и на какви порочни практики се натъкнахте?

Получихме гласовете, които сме заслужили. Щастлива съм, че направихме честна кампания, в която се налагаше да казваме неща, които хората не обичат да чуват, но въпреки това, казвахме истината. А порочните практики бяха създадени от ГЕРБ, както и очаквахме. След като публикувах в социалните мрежи подпечатан и подписан празен протокол (бел. ред. - ВИЖТЕ ГО ТУК), в който можеш да напишеш каквото си искаш, смятам, че коментарът е излишен. А провалът на машинния вот се случи пред очите на цяла България. Когато фактите говорят, е добре и властта да замълчи.

- Защо една успешна бизнесдама като Вас реши да си развали „рахата“ и отново да нагази в политическия живот?

Никога не съм се занимавала с политика, заради „рахат“, но трябва едно да е ясно – няма как човек да е щастлив, когато всички около него са нещастни. Това не е моето разбиране за успех. Отдавна съм взела решението и знам, че политиката е най-силният инструмент да направиш живота на хората по-добър. Всичко останало са префърцунени светски събития, мили дарения за пострадали и коктейли между познати богати лица.

- Как си обяснявате факта, че ГЕРБ получи най-много гласове под тепетата?

ГЕРБ загуби между 350 000 и 400 000 гласа в България. Цифровото изражение е пирова победа за Борисов, защото никой не иска да бъде с него. Резултатът повтаря подкрепата за протеста. 60 – 70% от гражданите подкрепяха протеста срещу него. Останалите мълчаха примирено или стояха зад ГЕРБ. Точно такъв резултат получихме и на изборите – всички са срещу ГЕРБ, а „патериците му“ паднаха извън сградата на парламента.

- Нулев ли е шансът да видим Бойко Борисов премиер за четвърти път?

- Ако следим заявките на партиите, които влязоха в Народното събрание, шансът му е нулев. Но в политиката станало е само това, което фактически се е случило. Знам със сигурност, че това бяха исторически избори на прочистването. Съборихме голямата стена, зад която се криеше властта на мутрите. Сега отново идва труден период. Трябва да намерим сили, за да изградим нова България.

- Как бихте коментирали среднощната изява на Борисов на фона на джипката?

- Един самотен човек, опитващ се да осъзнае своя край и то неуспешно. Ще му трябва още време, за да осмисли, че свободната воля на народа го помете. Тъжна картина.

- Възможна ли е коалиция на статуквото между ГЕРБ, БСП и ДПС, които да съставят кабинет?

- Не мога да се занимавам с политически анализи. Има експерти в това отношение. След този резултат, ако БСП рискува с подобен ход, това ще е политическо самоубийство. А ДПС са прекалено умни, за да заложат на губещ кон. Но, нека реалните действия покажат кой какъв е. Хората се наслушаха на думи и на лъжа. Време е да се чува истината.

- Изправи се Мутри вън ще търси ли мостове към Има такъв народ и ДБ?

Приятелите ми от „Отровното трио“ пожертваха повече от два месеца, за да търсят и създават подобни мостове - още миналата година. Така че - за нас това е логично продължение на една политика, която днес всички оценяват като разумна и необходима. Така, че ние ще бъдем последователни и се надявам политическият разум да надделее в името на страната ни.

- Сънародниците ни зад граница се събудиха и вчера гласуваха масово, имаше такива, които навъртяха хиляди километри, прежалиха много пари, само и само да пуснат бюлетина...

- Родолюбието е нужно най-много, когато си далеч от родината и нашите сънародници знаят цената на свободата, защото живеят в свободни, уредени и демократични държави. Точно заради това са склонни на всякакви жертви, за да направят от България именно такава страна. Това е тяхната представа за родолюбие и аз я оценявам много високо. Да си спомним, че миналата година хиляди хора се върнаха, за да участват в протестите. Но, за да бъдем честни, трябва да се научим да обичаме България не само, когато я загубим. Ние сме тук, ние идваме и трябва да си свършим работата докрай.

- Този Парламент приема ново изборно законодателство, което позволява електронно гласуване, такова по пощата, както и възможност за гласоподаване в повече от един ден. Коалицията ви привърженик ли е на такава идея, която вече се прокрадва?

- Ние сме прокламирали подобна позиция и то публично още миналата година. Говоря конкретно за електронното гласуване и за гласуването по пощата. Със сигурност трябва да пипнем изборното законодателство и то без да чакаме да наближат избори. Един закон не може да се натъкмява според интересите на управляващите, независимо как се казват те. И това е конституционно право, което трябва да уважаваме докрай. Иначе нямаме демокрация. Пловдив е моята България и ни чака работа. Подкрепата на всеки един от вас ще ни е нужна, а не просто за изборни резултати, защото страната ни преживя корупционно, медицинско, икономическо и демократично опустошение. Назначиха ни на работа и точно това ни предстои.  

#Мария Капон #Изправи се Мутри вън #интервю

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »