Рекордна активност на сънародниците ни в чужбина, в страната обаче е по-ниска от предишния вот

Рекордна активност на сънародниците ни в чужбина, в страната обаче е по-ниска от предишния вот
A A+ A++ A

Към 17:00 часа избирателната активност в страната на парламентарните избори е 39.99%. Това обявиха от Централната избирателна комисия, цитирани от БГНЕС.

Засега активността се движи по-ниска от тази през 2017 година.

Към този час най-висока е избирателната активност - 46.91%, в Смолян, а най-ниска - 35.55% в РИК Разград.

Гласуването с машинно гласуване, както вече стана ясно, е прекратено във Великотърновския регион. В Добрич, където имаше проблеми, продължава да се гласува и на машина.

Десетки са сигналите за нарушения в изборния ден. 44 са писмените сигнали заради нарушаване на предизборната агитация, съобщи ЦИК.

Общо 20 сигнала за неработещи машини от районни избирателни комисии и 30 от граждани са постъпили в ЦИК до 17 часа, всички се проверяват.

Говорителите Таня Цанева и Димитър Димитров съобщиха, че проверката на експерти е установила, че голяма част от сигналите за липса на квадратчето "Не подкрепям никого" не отговарят на реалността. Въпреки това обаче нередности все пак са били установени, но те не налагат прекратяване на гласуването с технически устройства.

В три секции от Пазарджишко машините пък били разменени, съобщиха още от ЦИК.

От Изборната комисия са взели и 3 решения, с които е установила нарушения на 3 медии, оповестявали резултати от социологически проучвания, въпреки запраната в Изборния кодекс.

Общо 86 са жалбите и сигналите за нарушения на изборния процес, върху които комисията ще работи.

В същото време активността на сънародниците ни зад граница е рекордно висока. В десетки държави в Западна Европа има опашки и в момента. Гласуват доста и зад Океана, както и в съседна Турция. 

#гласуване #активност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"