НСИ: София лидер по поскъпване на жилищата с 8,6 процента, панелките бият новото строителство

НСИ: София лидер по поскъпване на жилищата с 8,6 процента, панелките бият новото строителство
A A+ A++ A

Жилищата в София са поскъпнали с 8,6% за година в края на 2020 г., показват последните данни на НСИ. Така столицата остава лидер по увеличение на цените сред другите градове в страната.

Старите панелки поскъпват повече от новото строителство. При първите ръстът е с 11,3%, а при вторите – с 4,5 на сто, пише pariteni.bg.

След столицата по ръст на цените се нарежда Бургас, където апартаментите са поскъпнали с близо 6 на сто. И там се запазва тенденцията цените на имотите в старите блокове да се покачват повече спрямо тези в новите кооперации.

В същото време във Варна цените намаляват с 2,3% за година. Новите жилища поевтиняват повече от старите с понижение от съответно 3,1% и 1,8%. Спрямо третото тримесечие жилищата във Варна успяват да запишат лек ръст от 0,4%, но новото строителство отново регистрира спад на цените от 1,6%, докато при старите жилища е отчетен ръст от 1,5%.

В Пловдив жилищата са поскъпнали с 3,2%, като и тук той се дължи на поскъпването на старите жилища с 6,3% на годишна база, докато новите бележат спад на цените от 0,6%. За едно тримесечие цените на жилищата в Пловдив са нараснали с 2,9%, което го превръща в лидер сред големите градове у нас по този показател.

В Стара Загора и Русе цените на жилищата са скочили съответно с 5,2% и 4,9% на годишна база, като и в двата града старите жилища също поскъпват по-бързо от новите. За тримесечие жилищата в Стара Загора са поскъпнали с 2,1%, въпреки че при новото строителство е регистриран спад от 1,4%. Минимален скок на тримесечна база отбелязва и Русе с 0,8%.

На национално ниво цените на жилищата са нараснали с 5,4% на годишна база, като ръстът се ускорява спрямо 4,8% през третото тримесечие. При старото строителство скокът е със 7,2%, докато новите жилища са поскъпнали с 2,3%. Спрямо третото тримесечие жилищата у нас са повишили цената си с 1,7%, а старото строителство отново поскъпва по-бързо от новото.

#жилища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"