COVID-19 докара извънредно положение и на Молдова

COVID-19 докара извънредно положение и на Молдова
Pixabay
A A+ A++ A

След обявяване на извънредно положение в Молдова за периода 1 април – 30 май 2021 г., Държавата въведе допълнителни мерки за ограничаване разпространението на COVID-19.

По-важни мерки:

-      Въведен е специален режим на придвижване (т. нар. вечерен час) в общините Кишинев и Балц – забранено е излизането на лица в интервала между 23:00 и 05:00 ч. Изключения се допускат за: излизания с професионална цел; необходимост от медицинска помощ; закупуване на лекарства; транизитно преминаване или пътуване с цел ползване на транспортни услуги (за потвърждение се изисква представяне на билет за пътуване с обществен транспорт – самолет, влак, автобус); пътуване с цел оказване на помощ на лица, които са болни, възрастни, придружаване на деца, смърт на член на семейството. За доказване причината за излизане през т. нар. вечерен час се изисква документ от местоработата или декларация (в свободна форма) от лицето, в която е описана причината за излизането. Декларацията трябва да съдържа: име на лицето, дата на раждане, адрес, причина за излизането, продължителност на излизането, дата и час на попълване на декларацията, подпис.

-          Забранява се посещението в паркове, игрални и спортни терени, зони за отдих.

-          Работодателите следва да организират работата на служителите от дистанция с присъствие на работното място на максимум 30 % от състава (с изключение на работодателите в сферата на обществените услуги).

-          Работните срещи и съвещания следва да бъдат организирани така, че в съответното помещение да бъдат осигурени 4 кв. метра пространство за всеки от учасниците и могат да продължават максимум 60 минути.

-          Забранява се провеждането на митинги, манифестации, събирания.

За влизане в Молдова изискванията са : 1/ Лица, които представят отрицателен PCR тест за наличие на COVID-19 (за момента не са предвидени изключения – дори за транзитно преминаване), направен до 72 часа преди влизането в Молдова. Тестът трябва да съдържа QR код (Quick Response Code); 2/ Лица, които представят документ за поставена ваксина срещу COVID-19 (задължително с поставена втора доза). Документите за направен тест или поставена ваксина следва да бъдат на румънски, английски, френски или руски език.

При нужда от съдействие българските граждани в Молдова могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Кишинев на следните телефонни номера: + 373 22 23 79 83 + 373 22 23 89 10

Сигнали може да се подават и на email адреса на посолството: Embassy.Chisinau@mfa.bg

------------------

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Препоръчваме на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.



#Молдова #извънредно положение #коронавирус #вечерен час #забрани #ограничения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »