Трухчев: Няма да позволя новият главен прокурор да има връзки с партии

Трухчев: Няма да позволя новият главен прокурор да има връзки с партии
Кандидатът за член на Висшия съдебен съвет от квотата на следователите Койчо Трухчев обяви, че е категорично против бъдещият главен прокурор да бъде обвързан с която и да е политическа сила. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кандидатът за член на Висшия съдебен съвет от квотата на следователите Койчо Трухчев обяви, че е категорично против бъдещият главен прокурор да бъде обвързан с която и да е политическа сила.

„Аз бих работил за това новият главен прокурор да бъде човек от системата, от средите на прокуратурата“, каза той по време на изслушването си пред 514-те делегати на събранието на следователите в зала 3 на НДК.

Кандидатът обърна внимание и на това, че на 11 ноември изтича и мандатът на директора на Националната следствена служба, и подчерта, че наследникът му също трябва да е „вътрешен“ за системата и да се е сблъсквал с проблемите й, предаде БГНЕС.

Койчо Трухчев отказа да посочи дали новият главен прокурор трябва да е мъж или жена и заяви, че трябва да е достоен човек.

Той се определи като човек на действието и изтъкна, че за него като евентуален член на ВСС първостепенна задача ще бъде да запази поне сегашния статут на следствието, т.е. то да е в системата на съдебната власт.

„Знаете, че след законовите промени от 2006 г. насам в следствието настъпиха доста промени, и то в нежелана посока. Аз мисля, че от това държавата не печели, защото, ако желае качествен и бърз процес, неминуемо е необходимо и едно качествено разследване“, каза още следователят.

Като друг проблем той изтъкна статута на младшите следователи, защото в момента системата страдала от недостиг на хора, като свободните щатове в момента били около 100.

„Да се повишат ограничените процесуални правомощия. Аз не разбирам какво означава, че разпитът пред съдия има по-голяма стойност от разпита пред следовател, който е със същия статут на магистрат. Защо да няма стойност – не разбирам?!“, посочи той.

Кандидатът за член на ВСС предложи и да се положат усилия за създаване на т.нар. експертни отдели към прокуратурите.

„В НСлС се създаде такъв експертен отдел, който все още не е изпълнен със съдържание. На доста места изпитват недостиг на качествени вещи лица“, каза той и предложи да се назначат и преводачи.

Според Койчо Трухчев следствените органи, за разлика от разследващите полицаи, не са достатъчно натоварени и макар да има и изключения, делата на следователите са разпределени неравномерно.

„Трябва да се мисли да се направи една нова единна система за случайно и равномерно разпределение на делата“, посочи кандидатът.

Общото събрание на следователите се съпредседателства от двама – зам. главния прокурор и ръководителя на НСлС Бойко Найденов и Петков Петков.

Следователите не ограничиха броя на наблюдателите, които могат да следят избора им. Комисията по избор ще бъде от петима души.

Другият претендент за представител на следователите в професионалната квота във ВСС е Румен Георгиев.

#ВСС #Висш съдебен съвет #Койчо Трухчев #Румен Георгиев #следователи #професионална квота #парламентарна квота #Национална следствена служба #НСлС #Закон за съдебната власт #ЗСВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »